Bogati Amerikanci žive15 godina duže od siromašnih

VAŠINGTON, Novac i mjesto prebivališta imaju veliku ulogu u određivanju očekivanog životnog vijeka u Sjedinjenim Državama, zaključak je studije objavljene u ponedjeljak u kojoj se tvrdi da najbogatiji Amerikanci žive u prosjeku 15 godina duže od siromašnih.

Najbogatiji američki državljani – što znači jedan odsto populacije – živi u prosjeku 15 godina duže od svojih sugrađana s malim prihodima, navodi se u istraživanju ekonomista Raj Chettyja sa Stanfordovog univerziteta objavljenom u Časopisu američkog ljekarskog udruženja (JAMA).

Autori su do tog zaključka došli na temelju milijarde podataka američke porezne i penzijske službe. Oni pokazuju da bogati žive duže bez obzira gdje žive. Kod siromašnih, mjesto prebivališta ima veću ulogu u životu i smrti.

Siromašniji stanovnici San Francisca, Los Angelesa i New Yorka duže su zdraviji od stanovnika u industrijskim zonama i na manje bogatim područjima zemlje. Stručnjaci ne znaju zašto je tako.

Rezultati pokazuju da Amerikanci s godišnjim prihodom od oko 230.000 dolara imaju velikih izgleda da požive do 89.

S druge strane, oni s manjim prihodima u Detroitu, sjedištu američke automobilske industrije, i u drugim industrijskim gradovima, u prosjeku ne dožive 74. Hina

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram