Connect with us

Bosna i Hercegovina

Blokiran rad policijskih tijela na nivou BiH: Nema ko da rješava žalbe

Published

on

SARAJEVO – Odbor za žalbe policijskih službenika ne funkcioniše više od pet mjeseci, a zbog toga je na izvjestan način blokiran rad policijskih tijela na nivou BiH.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, kaže da se odluka o imenovanju novih članova Odbora “kiseli” već duže vrijeme, te da su konačno dobili zeleno svjetlo da formiraju ovo tijelo. Ističe da je ono potrebno kako bi se rješavali problemi policijskih službenika, te da je ono oduvijek postojalo.

Mektić tvrdi da ima informaciju da će imenovanje Odbora biti na prvoj narednoj sjednici Vijeća ministara BiH koja je zakazana za utorak.

Međutim, neki parlamentaraci i ne znaju da jedno ovakvo tijelo uopšte postoji i ne vide njegovu svrhu ako postoje inspektorati.

Damir Bećirović, poslanik DFa u Predstavničkom domu BiH, tvrdi da ne zna da ovo tijelo uopšte postoji.

“Ne znam za to. I još manje mi je jasno zbog čega je to tijelo pri Ministarstvu bezbjednosti i zbog čega o žalbama policajaca odlučuju policajci”, rekao jer Bećirović.

Sadik Ahmetović, poslanik Nezavisnog bloka i nekadašnji ministar bezbjednosti, ističe da je uvijek postojao Odbor za žalbe policijskih službenika, jer to predviđa Zakon o policijskim službenicima.

“Zašto on nije popunjen, to ne znam”, kaže Ahmetović.

Odbor za žalbe policijskih službenika BiH je nezavisno tijelo Vijeća ministara BiH, u čijoj je nadležnosti donošenje odluka po žalbama koje podnesu policijski službenici protiv odluka koje su donijela policijska tijela BiH, u pogledu statusa policijskog službenika ili u slučajevima propuštanja donošenja odluke. Ministarstvo bezbjednosti BiH pruža administrativnotehničku podršku Odboru za žalbe policijskih službenika BiH, koji o svom radu informiše Vijeće ministara BiH.

Osim ovog i Nezavisnom odboru je mandat istekao u decembru prošle godine.

Izvor: Nezavisne

Popularno