Bitcoin ponovo ispod 10.000 dolara

Uprkos tome što je cijena bitkoina probila nivo od 12.000 dolara nekoliko puta u avgustu, bitkoin (BTC) se sunovratio ispod 10.000 dolara tokom posljednjeg opadajućeg trenda. Najveća kriptovaluta je posljednji put bila na nivou ispod 10.000 dolara 31. jula.

FOTO: Bankar.me

Nešto ranije ovog mjeseca, stručnjaci su bili optimistični u pogledu nastavka uzlaznog trenda bitkoina, navodeći geopolitičke napetosti – naročito tekući trgovinski rat SAD i Kine – kao razlog za svoj vjerovatno trajni uspjeh. Generalni direktor Galaxy Digital-a Majk Novogratc je prokomentarisao 5. avgusta ovu mogućnost, rekavši:“Sa juanom preko 7.0, rat na deviznom tržištu, nestabilnost u Hongkongu i počecima odliva kapitala, $BTC rast bi moga da bude značajan.”

Suosnivač kompanije za istraživanje tržišta DataTrek Research Nikolas Kolas je nedavno rekao da su investitori u Hongkongu i Argentini koristili kriptovalutu kao sigurno utočište. Forbsov saradnik i bivši izvršni direktor Deutsche banke Piter Tilčier je napisao nedavno u članku da je bitkoin vodeći pokazatelj skrivenih geopolitičkih napetosti.

Izgleda da su kripto investitori sada podijeljeni u tri glavne grupe vezano za predviđanje cijena bitkoina. Najpesimističnija grupa smatra da će se bitkoin povući na 8.500 do 7.500 dolara, dok umjereni vjeruju da će se konsolidovati između 9.000 i 12.000 dolara prije nego što se nagrada prepolovi u 2020. godini.

Optimisti ostaju neupotrebljeni zbog nedavnih kretanja cijena i ostaju sigurni da će bitkoin dostići svoj godišnji maksimum i nastaviti na gore. Podaci o korelaciji sa teterom (USDT) sugerišu da će on dostići 20.000 dolara za oko mjesec dana.

U vijreme pisanja vijesti, bitkoin se trguje na nivou od 9,810 dolara, što je pad od 5,81% na dnevnom nivou i gotovo 16% na nedeljnom, pokazuju podaci kompanije Coin360.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram