Connect with us

Lifestyle

Bezbolno uklanjanje celulita

Published

on

Zabluda je da anticelulit masaža mora da boli, limfna drenaža prija kao relaks i smanjuje obim noge za četiri centimetra.

KAD je u pitanju lepota, žene su spremne da istrpe sve. Kad je u pitanju borba sa najvećim ženskim neprijateljem, celulitom, još više. Malo bola je ništa prema lepim i zategnutim nogama, misle pripadnice nežnijeg pola dok sa prvim sunčanim danima odlaze na anticelulit masaže koje ih ostavljaju u modricama.

Ali postoji i bezbolan način oslobađanja od “pomorandžine kore” – limfna drenaža. Razne anticelulit masaže često igraju na kartu jakog pritiska kako bi se “razbio” celulit, ali usput razaraju i okolno tkivo, pa su posledice neretko ožiljci, deformacija tkiva i gubljenje tonusa i elastičnosti kože. Limfna drenaža, s druge strane, bavi se uzrokom nastanka celulita. Četvrtinu naše telesne mase čini limfa, čija je uloga da prenosi kiseonik iz krvi do svake ćelije u telu.

– Limfa je temelj našeg imuniteta jer iz tela odnosi toksine – objašnjava nam terapeuet Tamara Medić. – Ako sistem ne radi kako treba, telo se guši u sopstvenom otpadu. Protok limfe se u nekim slučajevima usporava, a pravilnom masažom se može ubrzati. Stvara se pritisak na tačno određene delove tela kako bi se tečnost koja je nagomilana u organizmu pokrenula prema limfnim žlezdama i izlučivanjem se izbacila iz organizma.

Do usporavanja protoka limfe dolazi zbog viška kilograma, nepravilne ishrane, čestog sedenja, ali i stajanja. Posledica su teške i otečene noge, podbulost, siva, opuštena koža, grčevi u mišićima, celulit. Limfna drenaža se primenjuje i posle nekih tipova kancera kada se zadržava voda u organizmu, a ne preporučuje se pripadnicama nežnijeg pola sa izraženim kapilarima i proširenim venama.

– Limfna drenaža se može izvoditi na svim delovima tela, ali najčešće na nogama gde je i zadržavanje vode najveće. Kad se radi sa ciljem uklanjanja celulita, preporučuje se minimum 10 tretmana, tokom kojih treba obratiti pažnju na unos slane hrane i grickalica jer so vezuje vodu – upozorava Medićeva.

Mada se drenaža radi i aparatom, mnogi preporučuju upravo manuelni pristup jer maser prilagođava jačinu dodira svakom klijentu. Rezultat je poboljšana cirkulacija, zategnutija i nežnija koža.

– Obim može da se smanji za četiri centimetra na svakoj nozi. U nekim slučajevima moguće je ukloniti 70 odsto celulita, nekad i 90 odsto. Pošto je reč o blagoj masaži, ona prija, pa ima i relaks efekat. Modrice se javljaju kod veoma nežne i osetljive kože, ali to bi trebalo da bude izuzetak, ne pravilo. Zabluda je da anticelulit masaža mora da boli – zaključuje naša sagovornica.

Advertisement
Advertisement

Popularno