Connect with us

Lifestyle

Beauty mitovi koje treba razbiti: Da li ste sigurne da micelarnu vodu ne treba ispirati, i da zubna pasta pomaže kod akni?

Published

on

Brojni su kozmetički trikovi i savjeti na koje nas upućuju ili modni magazini, beauty stručnjaci ili prijatelji, međutim, da li je svaki ispravan?

Donosimo vam pet najpoznatijih mitova, i navodimo razloge zašto nisu tačni.

Zubna pasta pomaže kod akni

Prema riječima stručnjaka, ovaj je mit vjerovatno nastao zbog toga što neke paste za zube imaju antibakterijske osobine. Da, stavljanje paste na upaljeno područje lica će možda umanjiti crvenilo i isušiti dio za koji želite da splasne, ali nećete postići apsolutno nikakav dugoročan efekat. Naprotiv, oni koji imaju osjetljivu kožu s nanošenjem zubne paste riskiraju dodatne iritacije, ali i nova upalom zahvaćena područja lica. U konačnici, ovisno o tipu kože, korištenje paste može dovesti do hiperprodukcije sebuma ili pak osjećaja zatezanja, piše “Buro247“…

Micelarnu vodu nije potrebno ispirati

Mnogi i dalje odbijaju prihvatiti da micelarna voda nije namijenjena temeljitom čišćenju lica, već služi kao priprema prije čišćenja mlijekom ili nekim drugim sredstvom. Isto tako, potrebno je čitati sastav micelarne vode koju koristimo kako bismo znali treba li je isprati s lica ili ne. Neke micelarne vode sadrže sastojke koji su agresivniji za kožu i ne smijete ih ostaviti na licu, dok su druge zaista blage i ne morate se umivati nakon korištenja. Za prave savjete se najbolje raspitati kod proizvođača.

Zaštitni faktor treba koristiti tokom cijele godine

Ovo smo svi čuli nebrojeno puta. Međutim, proizvodi poput krema sa zaštitnim faktorom sadrže cijeli niz hemijskih sastojaka koji nisu previše dobri za našu kožu. Iz tog je razloga nepotrebno da je njima opterećujemo bez prekida. Kako savjetuju stručnjaci, zaštitni faktor se treba koristiti u ljetnim mjesecima, tokom odlaska na plažu ili planine te nakon određenih intenzivnih kozmetičkih tretmana.

Što više njegujućih krema, to bolje

Poznajte li uopšte osobu koja u svom kupatilu ima samo jednu kremu ili jedan tonik? To znači da je marketinška industrija sjajno odradila svoj posao, što nije neophodno i znak da nam ništa od tih proizvoda ne treba. Stručnjaci iz područja njege kože kažu da je osobi sa zdravom kožom savršeno dovoljna rutina u tri koraka koja se sastoji od mlijeka za čišćenje lica, tonika i hidratantne kreme. Ako za time osjećate potrebu, jednom sedmično možete staviti neku hranjivu masku, i to je sasvim dovoljno.

Borba protiv bora treba početi što ranije

I ovu mantru slušamo bez prestanka, i ponovo se radi o povećanoj želji za zaradom. Zašto bi mlade djevojke odlazile na “preventivni” botoks i koristile proizvode koji sadrže hijaluron kad je njihova koža prirodno zategnuta, a hijalurona im ne nedostaje? Kao rezultat biste dobili toliko puta viđen efekat nabubrenosti lica koji vjerovatno niko ne želi. Uživajte u svojim godinama i nemojte se bojati bora, nisu toliko strašne kako nam ih pokušavaju predstaviti!

Izvor: haber.ba

Popularno