Connect with us

Nauka i tehnologija

Baterije će se brže puniti i trajati duže

Published

on

pixabay

Naučnici trenutno rade na razvoju baterija koje će imati veći kapacitet, brže će se puniti i mogle bi biti jeftinije.

Jedna od velikih kočnica daljnje (r)evolucije mobilnih uređaja su baterije i njihove ograničene mogućnosti. Iako su baterije sve kvalitetnije, brže se pune i izdržljivije su, gotovo je nemoguće izdržati cijeli dan korištenja smartphonea bez njihovog dopunjavanja.

Danas se u većini telefona, ali i brojnih drugih uređaja nalaze litijumske jonske baterije u čijem je razvoju sudjelovao i Džon Gudenaf, te su njegova otkrića koja su primijenjena u takvim baterijama na početku osamdesetih godina postala okosnica mobilne elektronske revolucije.

Takve baterije imaju velika ograničenja – od nedovoljnog trajanja za današnje potrebe mobilnih korisnika pa do mogućnosti eksplozije (što najbolje znaju bivši vlasnici Samsungovog Galaxy Notea 7).

Iako je navršio 94 godine, Gudenaf je i dalje aktivan te trenutno radi na razvoju izdrživijih baterija koje bi nam u budućnosti mogle omogućiti puno duže korištenje elektronskih uređaja bez potrebe za konstantnim punjenjem baterija.

Nova formula koju je razvio omogućava čuvanje trostruko veće količine energije u baterijama u odnosu na današnje litijumske jonske baterije – tekući elektrolit zamijenio je čvrstim elektrolitom koji sadrži staklene komponente te se pokazalo da, osim čuvanja veće količine energije, ovakve baterije moće se brže puniti, radiće bez problema i na niskim temperaturama i neće postojati opasnost od eksplozije.

Gudenaf je u baterijama zamijenio litijum s natrijumom kao ključnim elementom, a kako je on rašireniji u odnosu na litijum (i može se dobiti od morske vode), te bi baterije mogle biti jeftinije za izradu.

Nažalost, Gudenafova istraživanja još su u ranom stepenu razvoja i vjerovatno će proći dosta vremena prije nego ove baterije postanu komercijalno dostupne i prije nego se počnu ugrađivati u pametne telefone i druge uređaje.

Do tada ćemo i dalje morati nositi mobilne punjače ili po restoranima, kafićima, aerodromima i slično tražiti utičnice kako bi barem na kratko napunili bateriju telefona i omogućili joj još kojih sat-dva rada prije nego se isprazni.

Popularno