Connect with us

Bosna i Hercegovina

Bakir Izetbegović: BiH nije utočište terorista

Published

on

SARJEVO – Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je kako su potpuno neosnovane sve tvrdnje kojima se BiH predstavlja utočištem terorista i rasadnikom bezbjednosnih prijetnji za Evropu, ističući kako su Bošnjaci “glasni i konkretni” u osudi svih vrsta terorizma i ekstremizma.

“Ne postoje nikakve osnove ni pretpostavke da se tvrdi, kao što to neki čine, da Bosna i Hercegovina predstavlja ili može predstavljati potencijalnu sigurnosnu prijetnju. U BiH se ne događa nikakav zabrinjavajući proces islamizacije, radikalizacije ili ‘arabizacije’ društva”, kazao je Izetbegović u govoru na forumu posvećenom evropskoj perspektivi BiH i zapadnog Balkana koji je održan u Sarajevu.

Izetbegović je kazao kako je BiH kao članica globalne koalicije za borbu protiv terorističke Islamske države (ID) dala vrlo konkretne doprinose dokazujući u praksi kakvu politiku vodi.

“Bošnjaci su evropski narod”

“Mi smo prva država u regiji koja je učešće svojih državljana u stranim paravojnim formacijama i organizacijama proglasila krivičnim djelom. Sve to je rezultiralo time da u posljednjih 18 mjeseci nije bilo zabilježenih odlazaka iz Bosne i Hercegovine na strana ratišta”, kazao je Izetbegović, dodajući kako su se svi bošnjački politički, intelektualni i vjerski lideri jasno ogradili od ekstremnih ideologija i osudili radikalizam i terorizam u zajedničkoj izjavi o osudi terorizma i nasilnog ekstremizma od 4. decembra 2015.

Podsjetio je i kako se Islamska zajednica Bosne i Hercegovine institucionalno suprotstavila pojavama ekstremizma i paradžematima koji su pokušali djelovati izvan njezinih okvira i mimo njenog tumačenja islama.

Bošnjaci kao evropski narod, poručio je Izetbegović, nikada se neće odreći dostignutih civilizacijskih vrijednosti koje baštine, ali ni svoje tradicije i vjere koja ih je i naučila toleranciji.

Drugačije tvrdnje kojima se Bošnjake optužuje za podršku radikalizmu poput, kako je istakao, “nedavnih izjava evropskih dužnosnika”, bez ikakvog osnova plasiraju opasne neistine o BiH i posebno o Bošnjacima – muslimanima.

(hina/Index)g

Popularno