Australija na putu da obaveže Fejsbuk i Gugl da medijima PLAĆAJU objavljivanje vijesti

Australija preduzima posljednje korake kako bi obavezala tehnološke divove Fejsbuk i Gugl da medijima plaćaju vijesti koje oni objavljuju. Ovo je prva zemlja na svijetu koja se odlučila na ovako nešto.

FOTO: WALLACE WOON/EPA

Odluka je ocijenjena kao zaštita nezavisnog novinarstva, ali su joj se pomenute kompanije usprotivile.

Zakon, kojim bi se regulisalo ovo pitanje, će ove sedmice biti tema parlamentarne rasprave.

Parlamentarac Još Fridenberg je izjavio da će kompanije morati pregovarati s lokalnim medijima o cijeni njihovog sadržaja koji žele objaviti. Ako ne mognu postići dogovor, kako je rekao, vlast će odlučivati umjesto njih.

– Ovo je velika reforma. Ovo se dešava prvi put na svijetu i cijeli svijet gleda šta se događa ovdje u Australiji. Zakonodavstvo će omogućiti da se pravila iz stvarnog svijeta primijene i u onom digitalnom. To će biti i podrška našim medijim”, poručio je Fridenberg.

Smatra se da plan australske vlasti predstavlja do sada najveći utjecaj na poslovanje Fejsbuka i Gugla. Već tri godine traje nastojanje da se ostvari navedeni cilj. Ove korporacije su upozorile da bi mogle zaustaviti pružanje usluga u Australiji.

Predstavnik Gugla danas nije želio komentarisati ovo pitanje. Tvrdi da još nije vidio šta predloženi zakon u konačnici nalaže. Komentar je izostao i iz Fejsbuka, piše Klix.

Mišljenje je da su ove dvije korporacije primorale veliki broj medija da izdvajaju znantna sredstva za oglašavanje na njihovim platformama. Time su im izvukle velike iznose novca, a što je za posljedicu imalo i gubitak velikog broja radnih mjesta.

Osim Australije, slično namjerava učiniti i Francuska, prenosi agencija Reuters.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram