Arheolozi otkrili „eliksir besmrtnosti“ u drevnoj kineskoj grobnici

Kineski arheolozi pronašli su 2.000 godina star bronzani krčag u drevnoj grobnici u centralnoj provinciji Henan. U sudu se nalazio navodni „eliksir besmrtnosti“.

Oko tri i po litre napitka pronađeno je u grobnici tokom iskopavanja u oktobru. Prvobitno su stručnjaci mislili da se radi o piću, jer je mirisalo na alkohol.

Međutim, nakon brojnih laboratorijskih analiza otkriveno je da misteriozna tečnost najvećim dijelom sadrži šalitru (kalijum nitrat) i alunit, koji su glavni sastojci napitka besmrtnosti u drevnom taoističkom tekstu.

Eliksir je pronađen u grobnici plemićke porodice iz perioda dinastije Zapadnog Hana, koja je vladala između 202. godine prije nove ere do 8. godine nove ere.

Pojam „eliksira besmrtnosti“ postojao je u brojnim kulturama, ali je u kineskoj zauzimao posebno važno mjesto.

Njime su bile opsjednute političke elite u drevnoj Kini, često sponzorišući taoističke alhemičare. Oni bi im zauzvrat pravili različite napitke, koji bi im navodno omogućavali da budu besmrtni.

Konzumiranje takvih eliksira im, međutim, nije davalo natprirodno dugačak život. Naprotiv, često su napici sadržavali izuzetno otrovne supstance, koje su im dramatično skraćivale životni vijek.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram