Connect with us

Bosna i Hercegovina

Apelacioni sud oslobodio Mladićeve “jatake”

Published

on

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio desetoro optuženih za pomaganje u skrivanju generala Ratka Mladića, objavljeno je na sajtu tog suda.

Pravosnažnom presudom optužbi su zbog nedostatka dokaza oslobođeni Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović, Predrag Ristić, Saša Badnjar, Ratko Vučetić, Tatjana Vasković Janjušević, Bojan Vasković i Blagoje Govedarica.

Sud je osudio samo penzionisanog general-potpukovnika Marka Lugonju za pomoć učiniocu poslije izvršenja krivičnog djela i izrekao mu uslovnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci sa rokom provjeravanja od godinu dana.

Lugonja je jedini tokom procesa priznao da je skrivao Mladića u svom stanu.

Kako se navodi u odluci suda, Lugonja je oglašen krivim da je u septembru 2002. godine u Beogradu krio generala Mladića u svom stanu i obezbjeđivao mu namirnice kao i druge stvari potrebne za život iako je znao da se nalazi na optužnici Haškog tribunala, a za kojim je Okružni sud u Beogradu u maju 2002. godine izdao potjernicu.

Prema priznanju Lugonje, on je generala Mladića u svoj stan primio na nagovor generala Zdravka Tolimira, a tu je boravio pet do šest dana.

Lugonja je na suđenju rekao da je generalu Mladiću pomogao jer je bio njegov komandant.

Ovom odlukom preinačena je druga prvostepena presuda kojom je u maju prošle godine zbog apsolutne zastarjelosti krivičnog gonjenja bila odbijena optužba protiv svih okrivljenih.

Prva prvostepena presuda iz 2010. godine kojom su optuženi bili mahom oslobođeni ili su optužbe odbijene, takođe, zbog zastarjelosti, bila je ukinuta, pa se suđenje ponavljalo prema nalogu Apelacionog suda.

U ovoj presudi Apelacioni sud zaključio je da nije nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja, nego da tokom postupka tužilac nije ponudio dovoljno jasne i uvjerljive dokaze kojima bi potkrijepio svoju optužbu.

Prvooptuženi u procesu penzionisani pukovnik Vojske Republike Srpske Jovo Đogo preminuo je tokom trajanja procesa sredinom avgusta 2008. godine.

(Srna)

Popularno