Connect with us

Svijet

Ankara uputila diplomatsku notu Berlinu zbog nasilja nad članovima turske zajednice

Published

on

ANKARA – Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag je izjavio da je Turska uputila diplomatsku notu Berlinu zbog posljednjih slučajeva nasilja pristalica PYD/PKK nad članovima turske zajednice u Njemačkoj.

“Naše Ministarstvo vanjskih poslova je danas pozvalo ambasadora Njemačke u Ankari. Uručeno mu je upozorenje kao i diplomatska nota”, kazao je Bozdag novinarima nakon sastanka turske vlade u Ankari.

Istakao je i kako će turske vlasti u narednom periodu pomno i pažljivo pratiti dešavanja u Njemačkoj kada je u pitanju turska zajednica.

Prethodnih dana najmanje dvije džamije i udruženje za kulturu u toj zemlji bili su mete napada i podmetanja požara nakon što je teroristička organizacija PYD/PKK zaprijetila napadima na turske institucije i udruženja u Njemačkoj.

Bozdag je u obraćanju novinarima još naglasio kako je do sada u operaciji “Maslinova grana” u Afrinu u Siriji neutralizovan ukupno 3.381 terorista.

“U okviru operacije do sada je, uključujući pripadnike terorističkih organizacija PKK, KCK, PYD, YPG i ISIS, neutralizovan 3.381 terorista”, rekao je Bozdag.

Istakao je da je u okviru operacije u Afrinu pod kontrolu stavljeno 212 lokacija, uključujući 175 sela i 37 kritičnih tačaka.

“Kritična mjesta u bližem okruženju grada Afrina u potpunosti su stavljena pod kontrolu. Nadamo se da će uskoro i centralni dio Afrina biti očišćen od terorista i da će stanovnici tog područja konačno biti oslobođeni od nasilja i pritiska koji su nad njima vršili teroristi”, rekao je Bozdag.

Naglasio je kako je do sada pod kontrolu stavljeno ukupno 1.102 kilometara kvadratnih teritorija.

“Ako imamo u vidu da veličina područja, gdje se provodi operacija, iznosi 1.920 kilometara kvadratnih, do sada je više od pola pomenutog područja stavljeno pod kontrolu. Infrastruktura i objekti na tom području će se brzo obnavljati, biće uklonjeni i svi bezbjednosni rizici tako da će biti omogućeni potrebni uslovi za život civila”, kazao je Bozdag.

Istakao je i kako su u redovima turskih snaga od početka operacije u Afrinu poginula 42, a ranjena 202 pripadnika. U napadima terorista s područja Afrina na Tursku poginulo je sedam civila, dok je 125 ranjeno.

Popularno