Connect with us

Bosna i Hercegovina

Analitičari: Posjeta Mogherini nagovještaj izlaska iz krize i vraćanje na EU put

Published

on

Dijalog i razgovor za istim stolom lidera svih stranaka u BiH je moguć, pokazalo se to nakon jučerašnjeg sastanka sa visokom predstavnicom EU, Federicom Mogherini. Analitičari su njenu posjetu ocijenili pozitivnom, ali kažu, da građani sada očekuju više od samo pohvala o napretku BiH, odnosno žele vidjeti konkretne efekte tog napretka.

Federica Mogherini uputila je ohrabrujuće poruke, nakon sastanka sa domaćim vlastima. Ipak, dalji napredak, svjesni su sa obje strane, zavisi isključivo od nas. I sastanak sa predstavnicima stranaka koje su potpisnice Reformske agende je bio koristan. Pokazalo se da je moguć dijalog i saradnja svih stranaka.

“Svi izašli sa nekom blagom dozom optimizma, koja bi vjerovatno trebala da podrazumijeva da se samim tim izlazi iz trenutne političke krize i možda ulazi u neke stabilnije i normalnije političke vode“, kaže Adnan Huskić, prenosi TV1.

“Posjeta gospođe Mogherini vratila je političku retoriku svih aktera u državi na pravi put, dakle na evropski put, na evropske teme“, navodi Hazim Bašić.

Ali, ne dijele svi optimizam nakon jučerašnje posjete. Senadin Lavić smatra da je situacija paradoksalna.

“Imamo obećavajuću i ohrabrujuću poruku visoke predstavnice Mogerini i deklarativne izjave političkih lidera da su, eto, baš svi za EU, samo da se još neki njihov uslov ili zahtjev ispuni“, smatra Senadin Lavić.

Nakon sastanka sa liderima stranaka, primjetne su bile tenzije između predstavnika stranaka iz RS.

“Vjerovatno najznačajniji dio tog sastanka bio je taj sukob među strankama iz RS, tačnije pozicija, opozicija, ta vrsta političke dinamike“, mišljenja je Huskić.

Govoreći o impresivnom napretku, Huskić kaže da se Mogherini tu najviše referira na napredak naše zemlje nakon novog pristupa EU. Itekako je primjetan i značajan nakon višegodišnjeg zastoja na evropskom putu naše zemlje. Ali, građani više ne mogu prihvatati pohvale, dok ne osjete efekte tog poboljšanja, zaključuje Huskić.

Popularno