Amerikanci prenijeli poruku Haradinaju, hitno zasjeda kosovska vlada

PRIŠTINA - Završen je sastanak američkog ambasadora u Prištini Filipa Kosneta, kosovskog premijera Ramuša Haradinaja i predsjednika kosovske skupštine Kadrija Veseljija o odluci kosovske vlade da uvede takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine, ali rezultati sastanka za sada nisu poznati javnosti.

Sastanak je počeo u 12 časova u zgradi skupštine Kosova, a završen je nakon nešto više od sat vremena. Medijima nije bilo dozvoljeno da prisustvuju sastanku, a nakon završetka susreta prvi je iz zgrade izašao američki ambasador koji je odbio da dâ izjavu medijima, javlja „Gazeta ekspres“. Nakon ambasadora, zgradu kosovske skupštine je napustio i Haradinaj.

U međuvremenu se oglasio Kadri Veselji koji je istakao da je sastanak  bio  "izuzetno konstruktivan".

"Razgovorali smo o 'izazovima' sa kojima će se Kosovo suočiti ove godine", izjavio je Veselji, prenosi prištinska Koha.

"Radićemo zajedno da odluke kosovskih institucija o važnim procesima budu u interesu naših građana i u potpunoj koordinaciji sa SAD i drugim međunarodnim patnerima", rekao je Veselji dodavši da je "Kosovo odlučno da zadrži svoje strateško partnerstvo sa SAD zauvek i to se nikada neće promijeniti".

Odmah nakon tog sastanak, očekuje se redovan sastanak kosovske vlade, ali agenda tog sastanka nije poznata.

Sastanak je inicirao predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji, u čijem je kabinetu sastanak i održan.

Prištinski mediji pišu da današnji sastanak predsjednika parlamenta i premijera Kosova sa američkim ambasadorom može dovesti do destabilizacije institucija Kosova, odnosno do Haradinajeve smjene.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram