Connect with us

Svijet

Američki zvaničnici kritizirali Tursku zbog napada na demonstrante

Published

on

Američki zvaničnici oštro su kritizirali tursku vladu nakon što se pojavio snimak koji prikazuje kako pripadnici osiguranja turskog predsjednika odguruju policiju i nasilno razbijaju demonstracije ispred turske diplomatske rezidencije u Washingtonu.

Muškarci u tamnim odijelima snimljeni su kako tuku manju grupu demonstranata pesnicama i nogama. Ukupno je devet osoba povrijeđeno.

Ovaj okršaj dogodio se u utorak ispred rezidencije turskog ambasadora, prilikom dolaska predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na ovu lokaciju nakon sastanka s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući.

U srijedu je agencija Anadolija kazala da su ovi demonstranti uzvikivali slogane protiv Erdogana, te da ih je Erdoganovo osoblje rastjeralo jer se “policija nije obazirala na turske zahtjeve za intervencijom”.

Turska ambasada je u saopćenju za nasilje okrivila demonstrante, kazavši da su “agresivno provocirali tursko-američke građane koji su se mirno okupili kako bi dočekali predsjednika. Ovi tursko-američki građani su reagirali u samoodbrani, te je jedan od njih ozbiljno povrijeđen”, izvještava AP.

(Vijesti.ba / FENA)

Popularno