Connect with us

Politika

Američki raketni sistem u Južnoj Koreji naciljao Rusiju i Kinu

Published

on

Prema ocjenama visoko rangiranog ruskog diplomate Georgija Borisenka, američki raketni sistem THAAD u Južnoj Koreji u stvari je usmjeren na Rusiju i Kinu.

Direktor sjevernoameričkog odjeljenja pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova Georgij Borisenko u intervjuu za Sputnjik je izjavio da je Amerika samo iskoristila prijetnje Sjeverne Koreje kako bi postavila taj raketni sistem blizu granica Rusije i Kine.

“Ali, činjenica je da ti raketni sistemi uopšte nisu sposobni da spriječe sjevernokorejsku odmazdu u slučaju agresije na Pjongjang. Granica na Korejskom poluostrvu prolazi tako da je Seul dometu artiljerije velikog dometa susjedne države, a THAAD sistemi nisu u mogućnosti da presretnu artiljerijsku municiju. Zbog toga, jednostavno rečeno, taj sistem uopšte nije potreban protiv Sjeverne Koreje”, ističe ovaj ruski diplomata.

“Prema tome, mi i naši partneri u Kini smo vrlo dobro svjesni da je THAAD usmjeren protiv Rusije i Kine”, podvukao je Borisenko.

Razmještanje američkih lansera PRO u Rumuniji krši sporazum o raketama srednjeg i malog dometa i ugrožava bezbijednost Rusije, izjavio je Borisenko.

Borisenko je naveo da Sjedinjene Američke Države već četiri godine optužuju Rusiju za slična narušavanja, “ali nisu pokazali nikakve realne dokaze da mi negdje nešto narušavamo, samo neke snimke sa Google Earth-a na kojima se navodno nalaze neki lansirni sistemi na zemlji. Ali sve je to vrlo mutno i potpuno je nejasno zašto se smatra da će ti sistemi pucati na daljinu koja je u suprotnosti sa sporazumom“, rekao je ruski diplomata.

Istovremeno “sami Amerikanci već su u svojoj bazi razmjestili protivraketnu odbranu u Rumuniji, a sljedeće godine će i u Poljskoj razmjestiti lansere koji mogu po svojim tehničkim mogućnostima da ispaljuju ne samo presretače, već i krstareće rakete tipa ’tomahavk‘. Raspoređivanje takvih lansera na terenu je zabranjeno prema sporazumu. Oni mogu da se nalaze samo na brodovima. Mi smatramo da je to direktna prijetnja za nas”, rekao je Borisenko.

On je dodao da Sjedinjene Američke Države “bukvalno okružuju našu teritoriju objektima protivraketne odbrane”.

(Sputnjik)

Popularno