Ako muž dozvoli, žena može da radi

PARIZ, Ako ste žena i tražite posao, u čak 15 zemalja svijeta moraćete da imate pisanu potvrdu supruga koji vam daje dopuštenje da radite.
Suprugova potvrda da smijete da radite potrebna vam je u Siriji, Kamerunu, Nigeriji, Mauritaniji, Gabonu, na Zapadnoj obali i u području Gaze, Demokratskoj Republici Kongo, Boliviji, Gvineji, Iranu, Kuvajtu, Jordanu, Sudanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, pokazalo je istraživanje Svjetske banke.
Istraživanje je pokazalo još jedan zanimljiv podatak: 79 država ima neki oblik restrikcije vezan za poslove koje žene mogu da rade, a još je zanimljivije da u Rusiji postoji čak 456 zanimanja koja su ženama zabranjena. Između ostalih vodoinstalaterka, upravljačica poljoprivrednim strojevima, instalaterka antenskih sastava i slično.

“Mnoga društva su se razvila, ukidajući ukorijenjene oblike diskriminacije žena. Ali još mnogo toga treba da se uradi”, rekao je predsjednik Svjetske banke Džim Jong Kim, predstavljajući izvještaj o jednakosti polova u poslovnom svijetu.

U izvještaju se dodaje i to da su najopsežnije zabrane koje se tiču zaposlenja žena zabilježene u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji, prenosi Frans pres.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram