AFERA “POTKIVANJE” Optužnica protiv službenika SIPA i biznismena dostavljena Sudu BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu u slučaju “Potkivanje” protiv Marka Pandže, inspektora SIPA i Nermina Aleševića biznismena iz Velike Kladuše.

FOTO: ŽURNAL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Optuženom Pandža Marku stavlja se na teret da je počinio krivično djelo  primanje dara i drugih oblika koristi, dok se Alešević tereti za davanje dara i drugih oblika koristi, kao i za neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje i neovlašteno fotografisanje.

– Ovaj predmet, u javnosti i medijima poznat pod nazivom “Potkivanje”, izazvao je veliki interes javnosti, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je predmet formiralo nakon objave audio-video zapisa na internet portalima- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaju kako je nakon toga provedena detaljna istraga, te je saslušano više svjedoka, izvršeno niz vještačenja od strane različitih policijskih agencija i stručnih vještaka, te se pribavio 51 materijalni dokaz.

– U ovom predmetu osumnjičeni Alešević Nermin je tražio od glavnog tužioca da prema njemu ne preduzima krivično gonjenje (imunitet). Navedeni zahtjev je odbijen. Protiv navedene odluke isti je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH koja je odbačena-  navode iz Tužilaštva BiH.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram