ABAZOVIĆ ZA NJEMAČKI "ŠPIGL" Đukanović neće dobrovoljno sići sa vlasti ili barem NEĆE TEK TAKO

Lider kolacije "Crno na bijelo" Dritan Abazović dao je intervju za njemački magazin "Špigl" i u njemu između ostalog iznio da je pod policijskom zaštitom zbog pritisaka na njega, ali da se zbog toga ne plaši.

FOTO: VIJESTI ONLINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Crna Gora je nedavno po prvi put u istoriji doživjela da na demokratskim izborima smijeni vlastodržca, predsjednik Milo Đukanović i njegova Demokratska partija socijalista (DPS) su na izborima 30. avgusta doživjeli težak poraz, piše njemački magazin “Špigl”, a prenose Vijesti.

– Time se “Sistem Milo” poslije skoro tri decenije nalazi pred temeljnim političkim zaokretom. Tri izborna saveza u parlamentu imaju veoma tanku većinu i žele da zajedno vladaju. Problem: savezi su politički krajnje heterogeni, njihova lepeza seže od srpskih nacionalista i Putinovih prijatelja sve do socijalno-liberalno-zelenih – navodi taj dnevnik.

“Špigl” dalje piše da je “Dritan Abazović vodeći političar najmanjeg od ova tri saveza, liberalno-zelene koalicije Crno na bijelo”. Ona je na izborima dobila 5,5odsto glasova. Savez smatraju jezičkom na vagi. Abazović je stoga trenutno najtraženiji političar u Crnoj Gori, piše Špigl.

– Po prvi put u istoriji naše zemlje desio se politički zaokret putem izbora, uprkos svim manipulacijama. Građani su poslali u istoriju jedan autokratski sistem, u kom su predsjednik države Milo Đukanović, njegova familija i prijatelji, uz pojedine druge ljude zemlju tretirali kao privatno vlasništvo i shodno tome je pljačkali – istakao je Abazović za njemački list.

On dodaj da je Đukanović uvijek tvrdio da je pro-zapadni, ali nikad se nije založio za prave demokratske vrijednosti Zapada.

– Postoji koncept stabilokratije. Pojedini političari u Evropskoj uniji (EU), autokrate u regionu Zapadnog Balkana drže za garante stabilnosti. Što je teška greška. Prava demokratizacija se ne može realizovati sa stabilokratama poput Đukanovića. Umjesto jakih vođa, EU bi trebala da podrži jake demokratske institucije. Đukanović je po EU širio famu kako će se u Crnoj Gori desiti apokalipsa ako njega ne bude na vlasti. Želim da garantujem Evropi da to nije istina.

Na pitanje da li to znači da Đukanović neće neće dobrovoljno sići sa vlasti, Abazović je istakao:

– Moj utisak je: ne – ili barem neće tek tako.

Abazović ipak dodaje kako se nada da više neće doći do režiranih nemira u Crnoj Gori.

– Prošle nedjelje je bilo napada na muslimanske institucije. Nejasno je ko su počinioci. Smatram da samo jedna politička snaga može trenutno da ima interesa da se takvi incidenti dešavaju: Đukanović i njegova partija. DPS je hibrid komunističke partije i mafijaške organizacije. Biće vrlo teško boriti se protiv toga, ali negde i nekako se sa tom borbom mora započeti. Naš najbitniji unutrašnjo-politički cilj će biti da depolitizujemo državni aparat i pravosuđe – dodao je on.

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram