Connect with us

Nauka i tehnologija

5G ruteri: Skidanje 4K filma od 100GB za samo nekoliko minuta

Published

on

Kada 5G tehnologija postane globalno rasprostranjena, brzina internet konekcije će biti dovoljna da za nekoliko minuta preuzmemo 4K filmove, igrice i softver, tvrde stručnjaci, a prenosi Business Insider.

5G je sljedeći korak u evoluciji bežičnog interneta, a dolazi nakon 4G LTE-a koji je danas najrasprostranjeniji oblik bežične tehnologije. Naime, na ovogodišnjem Svjetskom mobilnom kongresu u Barseloni, Samsung je predstavio svoj 5G bežični kućni ruter koji može da postigne brzinu i do 4 gigabita po sekundi (500 MB po sekundi).

U prevodu, ta brzina će omogućiti transfer “teških” podataka na uređaje – igra od 50 GB će se na vašem pametnom telefonu ili PC-u naći za manje od dva minuta, dok ćemo 4K film od 100 GB skinuti za manje od četiri minuta.

Ono što stručnjaci ističu je da će takve brzine nažalost biti moguće samo u savršenim uslovima. Međutim, razumno je zaključiti da će većina korisnika biti sasvim zadovoljna i sa 50 odsto kapaciteta takvih rutera koji u današnjoj 4G verziji koštaju oko 270 evra.

Nažalost,cijena novih 5G routera još nije poznata.

Što se tiče bežičnog pokrića 5G za mobilne uređaje poput pametnih telefona, američki Verizon će već ove godine pokriti pojedine gradove. Što se tiče globalno rasprostranjene 5G tehnologije, očekuje se 2020. godine.

Popularno