10 namirnica koje nikako ne biste smjeli podgrijavati u mikrovalnoj pećnici

Mikrovalne pećnice odavno su se udomaćile i mnogi bez njih danas ne mogu zamisliti život. Manje-više svima su poznate opasnosti koje predstavlja stavljanje metala, plastike ili aluminijumske folije u mikrovalnu pećnicu, ali mnogi nisu svjesni rizika koji preuzimaju podgrijavanjem određene hrane.

FOTO: pixabay

Prije svega, mikrovalna pećica ne obrađuje termički ravnomjerno hranu, a to vrlo često znači preživljavanje bakterija na podgrijanoj hrani.


Tu je i problem mikrovalnih eksplozija koje direktno doprinose razvoju kancerogenih toksina.


Želite li smanjiti rizike koje nosi priprema hrane u mikrovalnoj pećici, izbjegavajte kuvati ili podgrijavati u njoj ovih deset namirnica.


Tvrdo kuvana jaja


Bilo u ljusci ili bez nje, grijanje tvrdo kuvanog jaja u mikrovalnoj pećnici uzrokuje ekstremno nakupljanje vodene pare unutar njega. Jaje možemo uporediti s minijaturnim ekspres-loncem, a zagrijavanjem može doći do tačke u kojoj može eksplodirati. Još gore od toga, jaje ne mora eksplodirati u mikrovalnoj dok se zagrijava, već u vašoj ruci, na tanjiru ili kad ga prinesete ustima. Kako biste izbjegli pretvaranje jaja u parnu bombu, izrežite ga na manje komade prije podgrijavanja, ili, još bolje, izbjegavajte u potpunosti stavljanje jaja u mikrovalnu.


Majčino mlijeko


Mnoge mlade majke zamrzavaju i čuvaju svoje mlijeko za naknadnu upotrebu, a to je odlična stvar sve dok ga ne podgrijavaju u mikrovalnoj. Kao što neravnomjerno zagrijavaju hranu na tanjiru, mikrovalne pećice mogu neravnomjerno zagrijati bočicu s majčinim mlijekom, stvarajući 'vruće tačke' koje mogu ozbiljno opeći usta ili grlo bebe. Osim toga, tu je opasnost od kancerogenih tvari koje nastaju podgrijavanjem plastike. Majčino mlijeko stoga je bolje odmrzavati i podgrijavati u loncu na štednjaku. Možete upotrijebiti i vruću vodu iz slavine ili zagrijati šalicu vode u mikrovalnoj kako biste u njoj ugrijali mlijeko.


Prerađeno meso


U prerađenom mesu nalaze se hemikalije i konzervansi koji mu produžavaju vijek trajanja, a mikrovalna pećica te materije može učiniti štetnim za naše zdravlje. Može doći do hemijskih reakcija poput oksidacije holesterola, a produkte te oksidacije, koje nazivamo COP, povezuje se s razvojem srčanih bolesti.


Riža


Riža podgrijana u mikrovalnoj može dovesti do trovanja hranom. Problem stvaraju vrlo otporne bakterije Bacillus cereus koje su uobičajene u riži. Toplina ubija ovu bakteriju, ali toksične spore koje ona stvara iznenađujuće su otporne na nju. Brojnim je istraživanjima potvrđeno da se nakon vađenja riže iz mikrovalne na sobnu temperaturu te spore umnožavaju, a vlažno okruženje idealno je uzgajalište bakterija. Trovanje ovako kontaminiranom rižom može se manifestirati kao proliv ili kao mučnina i povraćanje.


Da biste izbjegli kontaminaciju riže, zagrijte je do blizu granice ključanja i potom držite na temperaturi iznad 60 stepena Celzijusovih.


Piletina


Važno je imati na umu da toplina mikrovalni ne ubija uvijek bakterije jer one ne zagrijavaju hranu iznutra prema van, nego izvana prema unutra. Zbog toga određene vrste hrane, osjetljive na bakterije, podgrijavanjem povećavaju rizik za neke bolesti, kao što je to slučaj s piletinom, često kontaminiranom salmonelom. Temeljno kuvanje ukloniće s piletine sve prisutne bakterije, ali neravnomjerno grijanje mikrovalne omogućit će nekim bakterijama preživljavanje u određenim dijelovima mesa.


Zeleno lisnato povrće


Ako želite ostatke celera, kelja ili špinata ponovno jesti, nikako ih nemojte podgrijavati u mikrovalnoj, nego u običnoj pećici. Zeleno lisnato povrće prirodno sadrži nitrate koji su nam potrebni, ali mikrovalno zagrijavanje može ih pretvoriti u nitrozamine koji, kako su pokazala neka istraživanja, mogu biti kancerogeni.


Cvekla i repa


Ista hemijska reakcija koja se događa kod mikrovalnog podgrijavanja špinata događa se u repi ili cvekli, takođe bogatima nitratima. Srećom, jednako su ukusne i kad ih jedete hladne.


Ljute papričice


Podgrijavanjem ljutih papričica u mikrovalnoj u zrak dospijeva kapsaicin, hemikalija zaslužna za njihov pikantan ukus. Prenošeni zrakom, ovi hemijski spojevi mogu vam ozbiljno opeći grlo ili oči. Nije šala, jedna je stambena zgrada u New Yorku evakuisana zbog problema s disanjem i kašlja njenih stanara, a problem je nastao upravo mikrovalnim podgrijavanjem ljutih papričica u jednom stanu.


Voće


Iako biste možda očekivali grožđice, mikrovalnim zagrijavanjem grožđa dobićete plazmu, oblik materije koja nastaje kad se plin ionizira i omogućuje protok struje. Jedan je eksperiment pokazao da podgrijavanjem dvije bobice običnog grožđa može nastati dovoljno plazme da se rastopi rupa na plastičnom rezervoaru. Drugo voće možda neće stvoriti plazmu, ali bi svejedno moglo napraviti nered. Kao i kod tvrdo kuvnog jaja, cijeli komadi voća zarobe paru pa tokom podgrijavanja može doći do eksplozije.


Krompir


Aluminijska folija u kojoj neki peku krompir u pećici zaštitiće bakterije C. botulinum od vrućine, a stoji li takav krompir dugo na sobnoj temperaturi, bakterije će se množiti i potencijalno izazvati botulizam. Podgrijavanje u mikrovalnoj neće ubiti te bakterije, a da biste bili još sigurniji, krompir pecite direktno na limu za pečenje, bez umatanja u foliju, a preostali što prije pospremite u frižider, donosi Tportal.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram