Zašto se Izetbegović nije sastao sa Milanovićem?

RIJEKA - Lider Bošnjaka Bakir Izetbegović tokom boravka u Zagrebu, nakon razgovora sa premijerom Andrejem Plenkovićem, imao je vremena da popije kafu sa bivšim hrvatskim predsjednicima Stjepanom Mesićem i Ivom Josipovićem, ali ne i sa aktuelnim Zoranom Milanovićem, piše riječki Novi list.

FOTO: Balkan Insight

Navodi se da je navodno glavni razlog tome što je, kako kažu, Izetbegović Milanoviću postavio uslov da prethodno treba da razgovara sa bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, pa tek onda sa njim, jer je, kako smatra, u pitanju poštovanje institucija BiH.

Milanović, međutim, nije neko ko trpi uslovljavljanja, već je otkazao u ponedjeljak dogovoreni telefonski razgovor sa Džaferovićem, piše list i dodaje da se, osim toga, hrvatskom predsjedniku nije dopalo što su iz vlade njegov Kabinet izvijestili o dolasku Izetbegovića tek u ponedeljak ujutru.

A, Milanović je, podsjeća se, premijera Plenkovića o nedavnoj posjeti Zagrebu Milorada Dodika, srpskog člana Predsedništva BiH, obavijestio nekoliko dana ranije.

Premda ovo djeluje kao nekakvo protokolarno natezanje, riječ je zapravo o politički bitnim stvarima, piše riječki dnevnik.

Milanović, ukazuje se, smatra da važne razgovore može voditi samo sa onima koji su najviše u poziciji da artikulišu stavove tri konstitutivna naroda u BiH, a za njega to, što se Bošnjaka i Hrvata tiče, nisu ni Šefik Džaferović ni Željko Komšić, hrvatski član Predsjedništva, izabran glasovima Bošnjaka.

Izetbegović je, pak, sebe u Zagrebu predstavljao kao "običnog" predsjednika stranke i u tom je svojstvu razgovarao s Plenkovićem, piše list i dodaje da mu Komšić juče i to zamerio.

Iz toga proizlazi da je Komšić, navodi list, u svojim stavovima još nepopustljiviji nego Izetbegović.

Milanović smatra da je Izetbegović onaj s kim se u BiH razgovara o bitnim stvarima "kada je u pitanju stav bošnjačkog naroda".

"Bio je u Zagrebu i to je dobro, doduše, argumenti koje je iznio su zanimljivi i zabavni. Ali, ako će Izetbegovićev dolazak pomoći da se reši ovaj bijedan status Hrvata u BiH - odlično. Ja se mogu i potpuno maknuti iz slike", izjavio je predsjednik Hrvatske.

Podsjetio je i na susrete sa pokojnim liderom SDA Sulejmanom Tihićem, za kojeg je rekao da je bio "drukčiji čovjek" od Izetbegovića.

Riječki dnevnik konstatuje da s druge strane, između Plenkovića i Milanovića, gotovo da i nema razlika kad je u pitanju odnos prema BiH i status hrvatskog naroda unutar susjedne države.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram