ZAŠTITNIK GRAĐANA OBIŠAO ZATVOR “Razgovarao sam sa svim pritvorenicima, pa i sa Mikom Aleksićem”

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je u okviru redovne posjete Okružnom zatvoru u Beogradu, razgovarao i sa učiteljem glume Miroslavom Aleksićem o uslovima u pritvoru.

FOTO: M.MITROVIĆ, D ZIVANCEVIC / RAS SRBIJA

Razgovarali smo sa pritvorenicima, a između ostalih i sa Aleksićem o uslovima u pritvoru, jer pritvorenici provode u ćeliji 23 sata dnevno i imaju pravo jedan sat na šetnju, rekao je Pašalić za TV K1.

On je pojasnio da je u nadležnosti Zaštitnika građana da provjeri kakav tretman imaju pritvorenici što se tiče zdravstvene zaštite, kako su tretirani, kako se liječe, da li imaju dovoljno ljekarske njege, da li imaju lijekove.

– Zaštitnik građana, dok sam ja u mandatu, je ozbiljna institucija i bez ikakvih animoziteta baviće se licima koja spadaju u našu nadležnost, a to su i uhapšene osobe. Nije primarna posjeta u Okružnom zatvoru bila Aleksiću – napomenuo je on.

Pašalić ne vidi ništa loše u tome što je posjetio Miroslava Aleksića i razgovarao sa njim i ponavlja da je to posao Zaštitnika građana da razgovara sa pritvorenicima.

Navodi da je Aleksićem pričao u uslovima u zatvorskoj jedinici, da se on nije žalio na uslove u pritvoru, ali je insistirao da mu se omogući da ima češće ljekarske nadzore, s obzirom na njegove bolesti.

– Razgovarao sam sa još jednim pritvorenik koji je imao značajne pritužbe na boravak u pritvoru, a odnose se na tretman – pisma, pošiljke – rekao je on.

Pašalić je dodao da je Ministarstvo prosvete prihvatilo da će škole glume, baleta, sporta (sve vanastavne aktivnosti) kontrolisati prosvetna inspekcija kao i državne škole.

– Privatne škole se, takođe, bave obrazovanjem i vaspitanjem djece i da to mora biti u domenu kontrole prosvetne inspekcije. Ovaj slučaj je pokrenuo lavinu – rekao je on.

Napominje da je inicirao da se promijeni i oporezivanje privatnih škola.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram