ZABRINUTI ZBOG UPRAVLJANJA LIČNIM PODACIMA Irska služba pokrenula istragu protiv Fejsbuka

Irska Služba za zaštitu podataka korisnika (DPC) pokrenula je danas dvije istrage protiv kompanije Fejsbuk, nakon što izrazila zabrinutost zbog upravljanja ove društvene mreže dječjim ličnim podacima na Instagramu.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Instagram je društvena mreža koja je u vlasništvu Fejsbuka, a kao prenosi Rojters, sporni su email podaci i brojevi telefona korisnika ispod 18 godina, koji su dostupni javnosti.

DPC, glavni pravni zaštitnik za internet podatke u Evropskoj uniji, primio je žalbe pojedinaca i izrazio “potencijalnu zabrinutost” povodom rukovanja podacima maloljethih osoba na Instagramu, rekao je za Rojters zamjenik ove službe Grem Dojl.

Irski zaštitnik je pokrenuo istragu nakon žalbe Dejvida Stajera, američkog naučnika, dodao je britanski Telegraf, a prenio Rojters.

Istragom će se utvrditi da li Fejsbuk ima legalno pravo da upravlja podacima i da li daje adekvatnu zaštitu svojim korisnicima na Instagramu. Ova istraga se takođe odnosi i na to da li Fejsbuk poštuje svoja pravila o kontroli podataka kada su u pitanju maloljetne osobe – rekao je Dojl.

Irska je centar brojnih američkih tehnoloških kompanija, pa je DPC postao glavni zaštitnik Evropske unije na polju društvenih mreza.

Nova pravila dozvoljavaju zaštitniku korisnika mogučnost da nametne kaznu u visini od četiri odsto od ukupnog svjetskog prihoda ili kaznu od 20 miliona evra.

I Rojters je poslao pitanja kompaniji Fejsbuk, ali nije dobio odgovore.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram