Više nema nedoumica: UEFA detaljno pojasnila žrijeb play-offa za Euro 2020.

S obzirom da je bilo mnogo nedoumica oko toga na koji način će biti žrijeban play-off za Euro 2020. kroz koji se dolazi putem Lige nacija, UEFA je danas objavila detaljno objašnjenje sistema takmičenja.

FOTO: klix.ba

Dodatnu zabunu u bh. javnosti unio je selektor i reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki koji je u jednom intervjuu rekao kako bi naša selekcija mogla igrati i direktno u finalu play-offa.


No, takav scenarij je nemoguć. A također je nemoguće da naša selekcija igra play-off protiv 12 ekipa koje su učestvovale u Ligi A.


Dakle, Zmajevi jedino sa stopostotnom sigurnošću mogu u ovom trenutku znati da neće moći igrati sa Portugalom, Holandijom, Engleskom, Švicarskom, Belgijom, Francuskom, Španijom, Italijom, Hrvatskom, Poljskom, Njemačkom i Islandom.


Reprezentacija BiH će igrati sto posto play-off Lige B, a za sada su joj potencijalni protivnici pobjednici ostalih grupa u Ligi B, a to su Ukrajina, Danska i Švedska.


Ukoliko jedna, dvije ili sve tri te selekcije izbore plasman na Euro putem kvalifikacija, UEFA će u play-off Lige B ubaciti ekipe koje su igrale Ligu B, i to na osnovu ukupnog poretka te divizije. Tako će prioritet imati Rusija, Austrija i Vels, a potom Češka, Slovačka, Turska, Republika Irska i Sjeverna Irska.


U ekstremnom slučaju da sve te nabrojane ekipe osiguraju plasman kroz kvalifikacije, naša selekcija bi mogla igrati redom protiv ekipa iz Lige C koje nisu osigurale play-off te divizije, a to su Bugarska, Izrael, Mađarska, Rumunija, Grčka, Albanija, Crna Gora, Kipar, Estonija, Slovenija i Litvanija.


Reprezentacija BiH sto posto neće igrati play-off protiv neke od ekipa iz Lige D.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram