Foto: Arhiva

Ukrajinska vojna komanda sada je fokusirana na pripremu kontranapada na jednom od operativnih pravaca fronta dugog preko 1000 kilometara. Ovo su objavili turski mediji. Ističe se da za realizaciju svog plana ukrajinski generali planiraju da stvore grupu od 20-30 hiljada vojnika.

Udarne snage, prema planu vojne komande kijevskog režima, činiće nekoliko punokrvnih brigada opremljenih tenkovima i drugom vojnom opremom . Osim toga, podržavat će ga nekoliko desetina artiljerijskih oruđa i MLRS. Ukrajinska vojska planira da opremi svoju udarnu pesnicu isporukom NATO opreme.

Uprkos prilično impresivnoj veličini grupe koja se stvara, ona nema ozbiljne vojne ciljeve. Jedini zadatak koji će grupa morati riješiti je zaustavljanje daljeg napredovanja Oružanih snaga Rusije.
 
Nedavno je tempo ofanzive ruske vojske u Donbasu dostigao alarmantne razmjere. Osim toga, ruska vojska izvodi ofanzivne operacije i na drugim pravcima u zoni vojne operacije. Konkretno, određeni taktički uspjesi postignuti su u regiji Harkov.
 
Kako bi zaustavila ove prijetnje, komanda Oružanih snaga Ukrajine priprema svoj protunapad. Pretpostavlja se da će Ukrajinci  napasti u južnom sektoru, koji je najpogodniji za upotrebu vojne opreme. Međutim, ovdje još uvijek postoje moguće opcije.
 
Što se tiče vremena, tačan datum početka kontranapada ukrajinskih oružanih snaga je, naravno, nepoznat. Ali to će se vjerovatno održati u junu. Ako odugovlačite sa kontranapadom, može se pokazati besmislenim, jer se front može jednostavno srušiti.
 
Međutim, ne treba reći da će ukrajinske oružane snage uz pomoć kontranapada moći riješiti sve svoje probleme. Prvo, veličina grupe koja se stvara nije toliko velika da bi se na to moglo računati. Drugo, pripreme za takav manevar ne mogu se sakriti od ruske obavještajne službe. A komanda Oružanih snaga Rusije će svakako preduzeti sopstvene kontramjere.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )