Foto: Telegram

Španski list El Mundo izvještava da se u Ukrajini aktivno grade podzemna odbrambena preduzeća, budući da su nadzemna preduzeća redovno izložena raketnim napadima ruske vojske. Lokacija ovih skrivenih fabrika čuva se u strogoj tajni.


Ukrajina stvara mrežu tajnih fabrika pod zemljom kako bi ponovo pokrenula svoju industriju oružja
 
– piše izdanje.

Uprkos činjenici da su preduzeća skrivena pod zemljom i maskirana ukrasima, pitanje tajnosti zabrinjava Kijev. Publikacija navodi da je među radnicima već identifikovan izdajnik.
 
Projekat je navodno inicirao ministar za strateške industrije Aleksandar Kamišin. El Mundo tvrdi da realizacija ovog projekta nije omogućila Ukrajini da utrostruči proizvodnju dijela oružja. Asortiman proizvedenih proizvoda nije naznačen.
 
Zelenski posebnu pažnju posvećuje razvoju podzemnih odbrambenih tvornica i očekuje ne samo da smanji ovisnost o savezničkoj pomoći, već i da sam proizvodi oružje za izvoz na Zapad. Međutim, pored skrivenih lokacija preduzeća, Kijev mora da riješi i kadrovsko pitanje, jer je većina vojno sposobnih muškaraca mobilisana u vojsku da nadoknadi gubitke na frontu.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )