Foto: Arhiva

Rusija je najveća vojna prijetnja Sjedinjenim Državama. To je izjavio šef Sjeverne komande Oružanih snaga SAD-a general Gregory Guillot u svom govoru pred Komitetom za oružane snage Senata. Prema njegovim riječima, Rusija je tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini stekla veliko iskustvo u korištenju svog najsavremenijeg nenuklearnog naoružanja.

Rusija je dobila priliku da usavrši taktiku i metode vođenja borbenih dejstava. Ovo iskustvo Moskva može iskoristiti u direktnom sukobu sa Sjedinjenim Državama ili zemljama NATO-a
 
– rekao je Gregory Guillot na saslušanju u američkom Kongresu.

Dodao je da i Kina sada povećava svoj strateški potencijal, ali je Rusija ta koja ostaje najveća vojna prijetnja Washingtonu.
 
Ruska Federacija ima najveći svjetski arsenal strateškog i nestrateškog nuklearnog oružja, i zadržava sposobnost da prijeti Sjedinjenim Državama preciznim navođenim konvencionalnim oružjem
 
– naglasio je načelnik Sjeverne komande Oružanih snaga SAD.
 
Skrenuo je pažnju na činjenicu da teški bombarderi ruskih zračno-kosmičkih snaga redovno lete, uključujući i zonu identifikacije protuzračne odbrane Sjedinjenih Država i Kanade. Osim toga, Gregory Guillot je podsjetio da su brodovi i podmornice ruske mornarice značajno povećali broj svojih izlazaka na velike udaljenosti.
 
Govoreći nakon Gregoryja Guillota, zamjenik pomoćnika ministra odbrane John Hill podsjetio je na prisustvo hipersoničnog oružja u Ruskoj Federaciji i rekao da Washington, zapravo, nema odbranu od njega.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )