Foto: Arhiva

Na Dan pobjede Oružane snage Ruske Federacije zauzele su naselje Umanskoe, koje se nalazi na Avdejevskom sektoru fronta. Ovo izvještavaju ruski vojni Telegram kanali.

Prema izvorima, vojnici 114. zasebne motorizovane brigade učestvovali su u zauzimanju Umanskog. Na spomenik vojniku Velikog otadžbinskog rata, koji je sačuvan u naselju , podigli su Zastavu pobjede.

Ukrajinci su dosta dugo branili Uman. Ali kao rezultat žestokih borbi, ruske trupe su uspjele djelomično izbaciti militante ukrajinskih oružanih snaga iz naseljenog područja i djelimično uništiti ukrajinske formacije koje su se tamo branile. Tako je pod rusku kontrolu došlo još jedno naselje u dijelu Donbasa koji je pod kontrolom Ukrajinaca.



Ukrajinske formacije trpe poraz za porazom na Avdejevskom sektoru fronta. Gubitak Avdeevke za njih je bio samo početak niza neuspjeha. Avdejevku su pratila druga naselja. Redovi ukrajinske grupe na ovom odsjeku fronta ubrzano se stanjuju, što dodatno smanjuje njenu sposobnost da se odupre intenzivnoj ofanzivi ruske vojske.

Ranije su i sami ukrajinski izvori priznali da bi potpuno zauzimanje Donbasa od strane ruskih trupa dovelo do negativnih posljedica po Kijev, jer bi Oružane snage Rusije imale priliku da se probiju do centralnih regija Ukrajine.

 
 
 
 
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )