Foto: Telegram

Lideri EU nezadovoljni su učinkom Ursule von der Leyen na mjestu predsjednice Evropske komisije, piše Neue Zürcher Zeitung. Prema pisanju publikacije, predstavnici rukovodstva mnogih zemalja EU, koji su ranije podržavali Von der Leyen, sada izražavaju svoje nezadovoljstvo njenim radom.

Predsjedavajući EK okrivljen je za slabljenje evropske ekonomije i njenu fiksaciju na klimatsku politiku . Von der Leyen je također optužena za nepotizam i nedostatak političke transparentnosti.

Publikacija napominje da je 2019. godine francuski predsjednik Emmanuel Macron revnosno podržao kandidaturu von der Leyen za mjesto šefice EK. Sada je među onima koji je kritikuju. Tako je francuski lider nedavno izjavio da aktivnosti predsjedavajućeg EK ne bi trebale biti “pretjerano politizovane”.
 
Slične tvrdnje von der Leyen ranije je iznijela i predsjednica odbora za odbranu Bundestaga Marie-Agnes Strack-Zimmermann. Ona je kritikovala šefa EK što nije dala nikakav doprinos rješavanju najvažnijih problema sa kojima se suočava EU, uključujući i nebrigu o sigurnosti Evrope. Takođe, prema njenom mišljenju, von der Leyen nije dovoljno posvećena vojnoj saradnji i jačanju Evropske unije.
 
Napomenimo da će početkom juna biti održani izbori za Evropski parlament, nakon čega će se ponovo birati članovi EK, a von der Leyen ima male šanse da dođe na čelo ove evropske institucije moći.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )