Foto: x.com

Američki predsjednik Džozef Bajden upozorio je prvi put javno u srijedu da će SAD obustaviti isporuku određenog oružja Izraelu, ukoliko izraelske snage izvrše veliku invaziju na grad Rafu na jugu Pojasa Gaze.

Bajden je u intervjuu za Si-En-En priznao da je Izrael koristio američko oružje za ubijanje civila u Pojasu Gaze.
Rekao je da će SAD nastaviti da isporučuju Izraelu odbrambeno oružje, uključujući i sistem protivvazdušne odbrane "Gvozdena kupola" da bi, kako je naveo, odgovorio na napade sa Bliskog istoka. Predsjednik SAD je, međutim, naglasio da Vašington neće isporučivati Izraelu bombe i artiljerijske granate.
 
Neimenovani američki zvaničnik rekao je za Rojters da su SAD pažljivo pregledale isporuku oružja koje bi se moglo koristiti u izraelskom napadu na Rafu i da su pauzirale pošiljku koja se sastoji od 1.800 bombi od 907 kilograma i 1.700 bombi od 226 kilograma.
 
Izrael je ove sedmice napao Rafu, gde je više od milion Palestinaca našlo utočište od sukoba u drugim dijelovima Pojasa Gaze, a Tel Aviv je saopštio da je reč o "ograničenoj operaciji".
 
Izraelska vlada razočarana odlukom SAD
 
Ambasador Izraela pri Ujedinjenim nacijama Gilad Erdan izjavio je da je njegova vlada razočarana zbog obustave isporuka američkih bombi Izraelu.
 
"To je vrlo razočaravajuća odluka, čak frustrirajuća," rekao je ambasador Erdan za vesti Kanala 12 i dodao da ne misli da ta odluka ukazuje na širi prekid američke pomoći Izraelu, prenosi Tajms of Izrael.
 
Erdan je ocenio da ova odluka proističe iz političkog pritiska Kongresa na administraciju predsjednika Bajdena, iz protesta na univerzitetskim kampusima širom SAD i predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u.
 
On je predočio da je predsjednik SAD Džozef Bajden istovremeno pozivao ljude da se sjete da je rat počeo napadom Hamasa na Izrael, dok istovremeno zadržava "sredstva namijenjena uništenju Hamasa".
"Ne možete dobiti rat ako ne dozvolite Izraelu da ga dobije", rekao je Erdan.
 
U međuvremenu, prema izvještaju sa info-sajta Adžios, visoki izraelski zvaničnici upozorili su svoje američke kolege da bi odluka Bajednove administracije da pauzira neke isporuke oružja Izraelu mogla ugroziti tekuće pregovore o oslobađanju talaca.
Pratite Cafe.ba putem društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )