VIDEO: Sirijska vojska na naftnim poljima koja je Trump označio kao „američka“

Iako već dva dana kolaju informacije da je sirijska vojska zaposjela naftna polja na samom sjeveroistoku zemlje, ista ona za koja je američki predsjednik Donald Trump naredio da se na njih rasporede američke snage, vijest koju je prvo objavio sirijski list Al-Wattan nije bilo moguće potvrditi jer nije bilo ni snimki ni fotografija vladinih snaga na tim ležištima i postrojenjima.

FOTO: logicno.com

Konačno je HispanTV objavio snimke na kojim sirijski dužnosnici vojnici na terenu, koji su raspoređeni između bušotina i naftnih postrojenja, tvrde da su na poljima istočno od grada Qamishlija, između grada Al-Malakiye i američke zračne baze Rmeilan.


Vijest je 6. studenog prvi objavio sirijski dnevni list Al-Wattan, istovremeno dok su američke snage pokušavale nametnuti kontrolu nad sirijskom naftom.


Kako su u utorak izvijestili lokalni mediji, sirijska vojska je “prvi put nakon nekoliko godina” ušla je u naftna polja Rmeilan, koja se nalazi u blizini sela Mula Abbas u sjeveroistočnoj provinciji Hasaka.


Državne novine Al-Wattan izvijestile su s da je nalazište nafte u Rmeilanu sedam godina bilo izvan kontrole vlade Damaska.


Napredovanje vojske događa se dok je Washington pogazio svoju prethodnu odluku o povlačenju svih svojih trupa iz sjeveroistočne Sirije. Prošli tjedan najavio je raspoređivanje oko 500 vojnika u istočnoj Siriji pod izgovorom „zaštite  naftnih bušotina od mogućeg uskrsnuća ISIL-a“.


Prema riječima američkog ministra obrane Marka Espera, Washington će upotrijebiti “neviđenu silu“ protiv svih koji pokušavaju osporiti američku vojsku u ovom zadatku, uključujući ruske trupe ili samu sirijsku vladu.


Međutim, prilog kanala HispanTv u drugom dijelu pokazuje vladine snage kako ulaze na polja i bušotine u pozadini, a reporteri su uz automobila iz blizine snimili i postrojenja za skladištenje i utovar nafte u cisterne i pumpanje u plinovode prema stanici T2 na jugu i dalje prema Homsu, koji još uvijek nisu u funkciji.


Sirija je u ratu od 2011. godine i bori se protiv terorističkih hordi koje su u zemlju poslale Saudijska Arabija, Sjedinjene Države, Katar, Turska i neke europske zemlje. Stručnjaci procjenjuju da je proizvodnja sirijske nafte sada pala s 400 000 prijeratnih barela dnevno na oko 80 000. Od ove količine oko 30 do 40 tisuća barela dnevno je nafta koju pljačkaju i prodaju inozemni akteri, prije svega dužnosnici CIA-a, Pentagona i privatnih vojnih tvrtki na terenu, a ostatak se proizvodi južno od Raqqe i Deir Ez-Zora na poljima koja su pod nadzorom sirijske vlade.


Prema izvješću, sirijski vojnici već su stekli kontrolu nad naftnim poljem Mula Abbas koje je dio divovskog naftnog polja Rmeilan. U izvješću se dodaje da su dodatne snage sirijske vojske raspoređene u Qamishliju blizu granice s Turskom.


Krajem prošlog tjedna je sirijska vojska nastavila jačati svoje vojne položaje na sjevernom i sjeveroistočnom dijelu pokrajine Hasaka, uključujući Tal Tamr, kako bi se suprotstavila mogućoj agresiji proturskih islamističkih milicija koje sa sjevera pokušavaju presjeći vitalnu prometnicu M4 koja povezuje Qamishli i grad Ain Issa na zapadu regije.


Trenutno se u tom području vode sukobi kurdskih boraca protiv proturskih islamističkih militanata iz takozvane „Sirijske nacionalne vojske“. SDF snage za sada uspješno odbijaju napade proturskih milicija, jer su odlučni zaštititi mještane od napada turskih saveznika. Dovoljno je spomenuti da se takozvanoj „Sirijskoj nacionalnoj vojsci“ pridružila i frakcija Jaish Al-Islam, koja je godinama držala istočna predgrađa Damaska i grad Dumu pod okupacijom, a kapitulirala je u antiterorističkoj operaciji sirijskih, ruskih, proiranskih snaga i palestinskih boraca u travnju prošle godine.


Tada je veći broj militanata ove frakcije odabrao „zelene autobuse“ i „islamistički rezervat Idlib“, odakle su se kasnije neke jedinici pridružile vojnoj formaciji koju je za svoje potrebe na sjeveru Sirije stvorila Turska.


U Tal Tamru jedinice sirijske vojske rade na utvrđivanju svojih vojnih položaja kako bi se suprotstavile mogućim napadima proturskih militanata, jer Ankara za sada u prve redove ne šalje svoje vojnike, dok su druge jedinice vojske pojačale svoje položaje na području koje se proteže na 60 kilometara od sela Al-Aghibish zapadno od Tal Tamra do sela Al-Wasitah južno od silosa Aliyah .


Jedinice sirijske vojske ojačale su svoje položaje u selu Um Al-Kaif, sjeverozapadno od Tal Tamra, te u selu Khashm Zarkan sjeverno od grada i selu Mjeibert Zarkan u sjeveroistočnom dijelu, na cesti Tal Tamr-Qamishli, odakle se kreću prema naftnim bušotinama i bliskom kontaktu s američkim trupama raspoređenim u području Rmeilana.


VIDEO: prilog sa snimkama sirijske vojske na naftnim poljima Mula Abbas koje je dio divovskog naftnog polja Rmeilan

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram