VEROVALI ILI NE

Ženske trač-partije čuvaju zdravlje, a ovo je neophodna doza za svaku damu

FOTO: Pixabay

Prema istraživanju koje je sprovela grupa istraživača sa Oksforda žene bi trebalo dva puta nedeljno da izađu sa svojim prijateljicama kako bi poboljšale svoje zdravlje.
 


Robin Danbar, psiholog i autor istraživanja, rekao je kako je opšte zdravlje žene mnogo bolje ukoliko se ona dva puta sedmično sastaje sa svojim prijateljicama na turi piva i trač partiji.
 - Kažemo dva puta nedeljno, jer je to količina vremena koju najčešće provodimo s prijateljima i porodicom. Takvo druženje važno je za oba pola, jer pozitivno utiče na njihovo emocionalno i fizičko zdravlje - rekao je Danbar za Huffington Post.
Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima i zdravstvene prednosti - ubrzava vreme oporavka od bolesti, jača njihov imunološki sistem, smanjuje nivo anksioznosti i uopšteno ih čini boljim osobama.
 Ipak, istraživači su primetili da samo dve od pet žena jednom nedeljno izađu s prijateljicama, a još manje kada osnuju porodicu. Takođe, žene u proseku posvećuju malo vremena negovanju prijateljskih odnosa.
Psiholog Alisa Rubi Baš ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podseća da to potvrđuju i studije sprovedene na univerzitetima Stenford i UCLA. Takođe, ističe i to da što je žena starija održavanje prijateljskih veza važnije.
- Postajemo zaposleniji, imamo sve veću odgovornost, a prijatelji su nam potrebni kako ne bismo bili usamljeni - rekla je Baš.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram