“VELIKA JE VJEROVATNOĆA DA STE ZARAŽENI” Lončar apeluje na odgovornost povratnika sa ljetovanja

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar pozvao je sve koji se vraćaju sa ljetovanja iz inostranstva, gdje je sada mnogo više zaraženih virusom korona nego u Srbiji, da budu odgovorni i ostanu nekoliko dana kod kuće kako ne bi izlagali riziku od zaraze ljude iz svog okruženja.

FOTO: DRAGAN KUJUNDŽIĆ/TANJUG

Nemojte da žurite da viđate sa nekim, da se grlite i ljubite i da zarazite ljude oko sebe. Bili ste u mjestima gdje je svaki treći ili četvrti pozitivan na koronu. Vjerovatnoća da ste i vi zaraženi je velika – rekao je ministar novinarima poslije sastanaka sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu.

Lončar je naveo da razumije ljude koji nisu mogli da izdrže da ne odu na more, ali da u povratku treba da budu odgovorni, da ostanu kod kuće nekoliko dana i ne izlažu riziku ljude oko sebe, piše Kurir.

– Ne moraju mjere da vam uređuju život, da li ćete nekom prenijeti koronu ili ne. Sačekajte zbog vas. Ako imate simptome, idite u kovid ambulantu, testirajte se. Ne idite na druženja jer je velika vjerovatnoća da i druge zarazite. Možda ćete vi imati blažu sliku, ali ćete prenijeti virus drugom koji će možda završiti na respiratoru – zaključio je Lončar.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram