U Srpskoj poskupilo stanovanje, cigarete, hljeb, prijevoz, ali i novine

BANJA LUKA, Cijene odvoza smeća, plina i cigareta zabilježile su najveće povećane u julu u Republici Srpskoj (RS), u odnosu na isti period lani, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske.

FOTO: capital.ba

-Najveći godišnji rast cijena u julu 2019. godine zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duvan i to od 5,5 posto, uslijed viših cijena cigareta od 7,6 posto, zatim u oblasti stanovanje za 3,9 posto uslijed viših cijena u grupama plin od 12,8 posto i usluge odvoženja smeća od 9,7 posto – precizirali su statističari.


Poskupile su i novine i časopisi za 5,1 posto, ali i rekreacija za 5,6 posto, dok su više cijene u odjeljku zdravstvo od 0,8 posto zabilježene u grupi farmaceutski proizvodi za 1,2 posto.


Rast cijena u julu zabilježen je i u pružanju ugostiteljskih usluga i to od 0,7 posto, a povećana su i izdvajanja za hranu i bezalkoholna pića za 0,5 posto, uslijed viših cijena u grupama hljeb i žitarice od 3,0 posto i svježe povrće od 1,7 posto.


Veće iznose novca trebalo je izdvojiti i za namještaj (rast cijena 1,4 posto), dok su usluge prijevoza više za 2,7 posto.


U odjeljcima komunikacije i obrazovanje cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.


Najveći pad cijena u julu 2019. godine u odnosu na isti mjesec lani zabilježen je u odjeljku odjeća i obuća od 12,9 posto, zbog sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, a niže cijene su zabilježene i u osiguranju i to od 5,1 posto. Fena

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram