U Srbiji Korona-kriza promenila navike

Saobraćaj u mobilnoj telefoniji u prvim danima od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, 15. marta, naglo je skočio i bio je veći za oko 30 odsto, kažu u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i navode da su operateri u ovom periodu bili izuzetno opterećeni i da zato već traže prodaju spektra za nove servise.

FOTO: depositphotos/ArturVerkhovetskiy

Pomoćnica ministra Irini Reljin je rekla za Tanjug da je ukupan govorni saobraćaj povećan, jer su mnogi prešli na rad od kuće i na održavanje onlajn sastanaka i konferencijskih veza putem mobilnog telefona.

"U prva dva, tri dana vanrednog stanja zabilježen je veliki skok. Operateri su se našli u situaciji da rade na granici kapaciteta. Za vrijeme vanrednog stanja dodatno su radili na povećanju sopstvenog kapaciteta i povećali su mogućnosti za govorni saobraćaj", objašnjava Reljin.

Saobraćaj u prenosu podataka internetom je, kaže, takođe bio preopterećen, i navodi da su tri operatera u Srbiji obezbjedila besplatan prenos podataka za oko 900.000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram