U prodaji sprej koji štiti površine od korona virusa tokom 90 dana

Naučnici su razvili antivirusni premaz koji bi mogao da zaštiti površine od korona virusa tokom 90 dana.

FOTO: Mondo.rsProdaja spreja koji štiti površine od virusa Covid-19 počela je u Hong Kongu po cijeni od oko osam evra, javlja britanski Skaj njuz. 

Naučnicima sa hongkonškog Univerziteta za nauku i tehnologiju (HKUST) trebalo je 10 godina da razviju ovaj premaz nazvan MAP-1.


Prema njihovim riječima, ova supstanca se može raspršiti po površinama na javnim mjestima, kao što su rukohvati i liftovi, a radi zaštite od korona virusa.


– Ova mjesta se često dodiruju i na taj način postaju veoma efikasni prenosioci bolesti – kaže profesor Džozef Kvan, jedan od glavnih istraživača sa HKUST.


Sprej je napravljen od miliona nano-kapsula sa dezinfekcionim sredstvima koja ostaju efikasna u uništavanju bakterija, virusa i spora čak i nakon što se osuše, kaže profesor Kvan.


On kaže da je efikasnost MAP-1 povećana polimerima osjetljivim na toplotu, koji se raspadaju u dodiru sa ljudima i oslobađaju dezinfekciona sredstva – za razliku od uobičajenih sredstava za dezinfekciju kao što su izbjeljivač ili alkohol.


Sprej je takođe netoksičan i bezbjedan za kožu i okolinu, tvrde istraživači.


Odobren je za službenu i masovnu upotrebu u februaru, nakon kliničkih ispitivanja u hongkonškoj bolnici.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram