Turska dočekala S-400

Još dva aviona sa komponentima ruskog protivvazdušnog raketnog sistema S-400 „Trijumf“ sletela su na aviobazu Murted u provinciji Ankara, javljaju mediji.

FOTO: tass

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da su počele isporuke ruskih sistema S-400 Turskoj i da je sleteo prvi avion.


Televizija „Haber turk“ je javila da je sleteo i drugi avion sa komponentama za S-400, a zatim je i list „Eni Šafak“ napisao da je stigao i treći avion.


Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije potvrdila je ove informacije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je izjavio da se isporuke vrše u skladu sa sporazumom.


„To je već sklopljen sporazum i isporuka se nastavlja. Procedure u vezi s ovim sporazumom se nastavljaju. Ministarstvo odbrane je već obavestio javnost o isporuci. Nema nikakvih zastoja“, rekao je Čavušoglu na zajedničkoj pres-konferenciji.


Juče je turski list  „Mili gazeta“ pisao da Ankara namerava da rasporedi prvu bateriju raketnih sistema S-400 na granici sa Sirijom.


Kupovina najnovijih ruskih sistema za protivvazdušnu odbranu S-400 izazvala je međunarodni skandal između Turske i Sjedinjenih Američkih Država. Vašington zahteva da se ugovor obustavi i da Turska umesto ruskih sistema kupi američke sisteme „Patriot“. U slučaju odbijanja, Vašington nije isključio mogućnost odlaganja, ili čak zabrane prodaje Turskoj najnovijih američkih lovaca F-35.
Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram