Trgovinski deficit SAD pao prvi put u šest godina

Trgovinski deficit SAD pao je u 2019. prvi put u šest godina, pošto je trgovinski rat Bijele kuće s Kinom "prigušio" uvoz.

FOTO: nezavisne.com

Američko Ministarstvo trgovine saopštilo je danas da je trgovinski deficit smanjen za 1,7 odsto na 616,8 milijardi dolara prošle godine, što je prvi pad od 2013, prenosi Rojters.

Uvoz robe je takođe pao za 1,7 procenata lani, dok je izvoz potonuo za 1,3 odsto, što, prema ocjeni britanske agencije, pokazuje da je agenda administracije predsjednika Donalda Trampa "Amerika na prvom mjestu" smanjila tokove robe.

Uvoz robe je, međutim, u decembru ojačao, podstakavši rast trgovinskog deficita u tom mjesecu za 11,9 odsto na 48,9 milijardi dolara.

Politički osjetljiv deficit u robnoj razmjeni sa Kinom je prošle godine pao za 17,6 procenata, na 345,6 milijardi dolara.

S druge strane, deficit u robnoj razmjeni sa Meksikom je u 2019. skočio na rekordno visokih 101,8 milijardi dolara, a i deficit sa Evropskom unijom je dostigao istorijski najviši nivo od 177,9 milijardi dolara.

Trgovina je dala doprinos od skoro 1,5 procentnih poena rastu američkog BDP-a u četvrtom kvartalu, nadmašivši doprinos privatne potrošnje od 1,2 procentna poena, koja čini više od dve trećine američke ekonomske aktivnosti.

Ekonomija SAD je u četvrtom tromesečju porasla po stopi od 2,1 odsto na godišnjem nivou, isto kao u prethodnom kvartalu, dok je na nivou cijele 2019. godine ostvarila rast od 2,3 procenta, najsporiji u posljednje tri godine.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram