Tradicionalna kuhinja : Sogan dolma

Prije nego što počenemo učiti nova,egzotična jela,da bismo postali pravi kuhari,potrebno je da naučimo jela koja se vežu za našu domovinu Tradicionalna dolma.

Sogan dolma-fil
350 do 400g
mljevenog mesa
jedno
jaje
jedna
kašika paradajz pirea
jedna
šolja riže
pola
kašike aleve paprike
malo
bibera
-
so sa začinkim povrčem
pola
kašike suhog peršuna
Ostalo
1kg
sitnijeg domaćeg luka
dvije
kašike paradajz pirea
-
ulje
-
puter
-
začini


Način pripreme

Oko kilogram luka, našeg domaćeg, sitnijeg, operete i nožem ravno odrežete sa strane gdje su sitne žilice, računajući da ćete tu dolmiti luk. Odsječete i "repić" luka.

U šerpu naspete litar vode i malo limuna ili jabukovog sirćeta. Kada prokuha ubacite luk.

Nek se kuha da odmekne, da bi se mogli slojevi vaditi.

Fil-dolma: 350-400g mljevenog junećeg ili jagnjećeg mesa, jedno jaje, kašika paradajz pirea, šolja rize, aleve paprike pola kašike, malo bibera, soli sa začinskim povrćem i pola kašike suhog peršuna.

Smjesu dobro umijesiti. Filovati luk koji smo razdvojili i redati u dublju tepsiju srednje veličine. Ja često dodam i neku sitnu papriku koju isto nafilujem.

Zaliti vodom, posuti uljem, alevom paprikom, malo soli sa začinskim povrćem, suhim sitnim i svježim peršunom i biberom. Ovaj put sam urezala i malo crvene slatke paprike.

Rernu uključite na 250˘ C i stavite sogan dolmu.

Kada se luk skuhao, a vode pola isparilo, polako izvadite tepsiju i zalijte je sa smjesom: istopljeni puter, malo vode i dvije kašike paradajz pirea.

Vratiti u rernu da se malo ukrčka. Servirati u manji dublji tanjir, staviti kašiku pavlake ili milerama i ukrasiti sa listićima svježeg peršuna ili celera.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram