"Šteta od pandemije osjećaće se godinama, pa i decenijama"

NJUJORK - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je danas da se svijet prvi put od Drugog svjetskog rata suočava sa zajedničkom prijetnjom kakva je pandemija virusa korona i kritikovao zemlje koje su ignorisale preporuke Svjetske zdravstvene organizacije.

FOTO: Ilustracija/ NN

"Prvi put od 1945. godine cijelio svijet je suočen sa zajedničkom prijetnjom, bez obzira na nacionalnost ili vjeru. Društveni i ekonomski uticaj pandemije je ogroman i rastući", rekao je Guteres na posebnom zasjedanju Generalne skupštine UN o virusu korona.

Iako će vakcina biti dostupna narednih nedjelja i mjeseci, šef UN je naglasio da ona ne može da poništi štetu izazvanu pandemijom, koja će se osjećati godinama, pa i decenijama.

On je naglasio da je SZO od početka pandemije pružila činjenične informacije i naučne smjernice koje bi trebalo da budu osnova za koordinisan globalni odgovor.

Nažalost, konstatovao je on, mnoge ove preporuke nisu poštovanje, prenosi AP.

"A u nekim situacijama bilo je i odbacivanja činjenica i ignorisanja preporuka. A kad zemlje idu sopstvenim pravcem, virus ide u svakom pravcu", dodao je on.

Guteres je rekao da u globalnoj krizi svi moraju da ispune očekivanja onih kojima služe putem jedinstva, solidarnosti i koordinisane globalne akcije.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram