Šta sve znamo o novom Golfu?

Volkswagen je potvrdio da će novi Golf debitovati 24. oktobra.

FOTO: Motor1 render


Već mjesecima se iščekuje osma generacija najpopularnijeg evropskog automobila i "zaštitnog znaka" kompaktne klase.


Vremenom su mediji otkrivali detalje novog Golfa od koga se očekuje da donese brojna unapređenja bez promjene prepoznatljivog DNK. U eri eksplozije popularnosti krosovera, Golf bi trebalo da ostane perjanica "običnih" automobila i glavni adut Volkswagena na tržištu.


Za sada znamo da će osim standardne hečbek varijante, novi Golf imati i karavansku verziju, te modele visokih performansi sa kultnim oznakama GTI i R.


Na osnovu špijunskih fotografija je jasno da je VW igrao na sigurnu kartu kada je u pitanju dizajn pa se ne razlikuje pretjerano od prethodnika. Glavni aduti eksterijera bi trebalo da budu matriks LED farovi koji će mu dati "premijum" notu.


Mnogo drastičnije promjene se očekuju u unutrašnjosti, prije svega promjena konzervativne kontrolne table koju će zamijeniti dva displeja sa posljednjom generacijom tehnologije u multimedijalnom sistemu.


Jedan od bitnih aduta novog Golfa je što će biti lakši od prethodnika, a za pogon će biti zadužene već standardni 1,0 i 1,5-litarski TSI turbo-benzinski te 1,6 i 2,0-litarski TDI turbo-dizel agregati.


Za dvije godine se na tržištu očekuje i plug-in hibridna verzija.


GTI varijanta će raspolagati sa 255 KS, snažniji GTI TCR će imati 290, a najsnažniji Golf imaće oznaku R sa najmanje 300 KS.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram