Šta se sve dešava u našem tijelu kada pretjeramo sa slavskom hranom

Specijalista ishrane, kardiolog i trener objašnjavaju kako teška hrana i alkohol u zimskoj sezoni slava utiču na naš organizam.

FOTO: nezavisnePočela je sezona slava, a stručnjaci upozoravaju da bi konzumiranje teške hrane u većim količinama moglo da dovede do zdravstvenih problema. 

"Praznici padaju u zimskim mesecima, tada je termoregulacija drugačija, bazalni metabolizam se ubrzava i generalno traži nam se više hrane, a onda imamo i onaj socijalni momenat kada sedimo svi zajedno i zaboravimo stvarno koliko smo jeli uz razgovor, kafu, čašicu razgovora, uvek ide i po koji zalogaj više", kaže dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi.


Zalogaj po zalogaj i stižemo do kilograma više. Njih naročito treba da se plaše osobe koje nisu fizički aktivne. Oni koji vježbaju, nemaju mnogo razloga za brigu. Bar tako kaže trener.


"Ukoliko je neko fizički aktivan i možda u tih nekoliko dana u toku praznika nabaci neke kilograme vidljive na vagi, to možda i nisu sve masne naslage. To može da bude i voda koja se vrlo lako posle izbaci. Ukoliko je neko fizički neaktivan pre praznika, u toku praznika i posle, a u kalorijskom je suficitu, to jest, jede više nego što troši, onda ti kilogrami mogu samo da se gomilaju", objašnjava trener Dragutin Mrdak.


Da se kilogrami ne bi gomilali izgovor ne smije da bude ni to što za vrijeme pojedinih praznika ne radi teretana. Trčanje i brzi hod mogu biti dobra zamjena, a ako vam je hladno vježbajte u kući. Bolje je i nekoliko sklekova i čučnjeva, nego da se poslije sezone slavlja izgladnjujete. 

"To je drugi šok za organizam, jer ako ste vi unosili 2.500 kalorija, nezdravih stvari i sada ste se spustili na 1.000 kalorija, što najčešće rade žene, lako se poremete i hormoni i čak se i teže gube kilogrami jer je telo pod stresom", tvrdi Mrdak.


Ono što dodatno stresira tijelo jeste alkohol. Pored hrane on je kriv i za višak kilograma.


"Najgori je alkohol jer je prava energetska bomba. Kada se konzumira alkohol posle toga dolazi do pojačanog lučenja insulina pa nam je vrlo brzo sutradan povećana glad", objašnjava dr Stanković.


Urgentni centar u vreme praznika ima najviše posla, navodi kardiolog i objašnjava zašto.


"Preteran unos hrane alarmira, odnosno, povećano opterećuje pankreas, a to je žlezda sa unutrašnjim lučenjem koja luči sve hormone, odnosno sve enzime koji služe za varenje svega što pojedemo. Dakle, jedna žlezda koja ima svoju prosečnu brzinu rada u toku dana, vi je jednostavno izložite petostruko većoj aktivnosti, što može izazvati pre svega upalu pankreasa odnosno te žlezde", navodi prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog Kliničkog centra Srbije. 

Postoji i gori scenario, a njemu su najčešće izloženi hronični bolesnici.


"Još jedan sistem organa je ugrožen, a to je centralni nervni sistem, odnosno mozak. Prilikom skoka pritiska često se dešavaju šlogovi, odnosno pucanje krvnog suda, pre svega u mozgu, tako da imamo i povećan broj šlogova, kao posledice prejedanja", ističe prof. dr Mitrović.


Iako je ova situacija krajnost, a višak kilogram realnost, rješenje postoji.


Ako ne želite da nakon praznika budete ovako okrugli, onda ih ne posmatrajte kao izgovor da jedete previše. Ako već želite da uživate u hrani, neka vam obroci budu manji i češći. Fizičku aktivnost ne isključujte, a vi koji ne vježbate, obavezno je uključite.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram