SKANDAL JOŠ VEĆI Trener Damira Džumhura ipak bio negativan

Skandal koji je potresao Rolan Garos i prije nego što su takmičenja na posljednjem ovogodišnjem grend slemu počela dobio je novo poglavlje. I postao je - još veći.

FOTO: Srpskainfo/ANDREJ CUKIC/EPA

Damir Džumhur, teniser iz Bosne i Hercegovine, izbačen je sa ovog nadmetanja jer je, po propisima koji su nedavno uvedeni, automatski diskvalifikovan kada je utvrđeno da novim, SARS-CoV-2 tipom korona virusa inficiran član njegovog tima, trener Petar Popović.

Tu su se odmah desila dva problema, na koje se organizatori uopšte nisu ni obazirali: najpre, činjenica da je Popović preležao ovu infekciju, a potom i što mu nije bilo dozvoljeno da uradi kontrolni, drugi test. I, zbog toga su Džumhur i Peđa Krstin, ali i još četvorica igrača – diskvalifikovana, a da ovonedeljne kvalifikacije još nisu bile ni počele. Srpski stručnjak je, u potpuno neverici šta se dogodilo, riješio da “uzme stvari u svoje ruke”.

Naime, kao što je istakao u razgovoru za “Ekip”, on je bio ubijeđen da je negativan.Tada je rekao sljedeće:

– Doktor Bernar Motalvan (zadužen u Teniskom savezu Francuske za zdravstveni protokol) rekao mi je da sam “na granici”’ i da će oni nekoliko sati uzeti da razmisle i donesu odluku. Stvarno je to i potrajalo nekoliko sati, ali nisu mi dozvolili da se ponovo testiram. Mislim da je ovo veoma ozbiljna situacija, jer postoji mogućnost i da se dogodi ljudska greška. Nisu nam dali priliku da na drugom testu vidimo da li sam negativan. Htio sam da mi bar dozvole da taj drugi test bude u vidu brisa iz nosa, jer se stvarno mnogo puta dešavaju pogrešni rezultati. Iskreno, 99,9% sam uvjeren da je ovaj ‘pozitivan’ rezultat zapravo greška, ali više od svega žalim zbog Damira, koji je zaista spreman. Nije dobio priliku da pokaže koliko može. Tek tako su ga diskvalifikovali. To je veliki skandal!

Na kraju tog intervjua istakao je i sljedeće:

– Ali, evo, da vam otkrijem: sam ću se testirati sutra, i dan potom, i ubeđen sam da ću biti negativan-

Rečeno – učinjeno: Petar Popović se testirao na prisustvo novog, SARS-CoV-2 tipa korona virusa i nalaz je negativan.

-vi treba da znate istinu! A jedina prava istina je da je Damir Džumhur izbačen sa turnira bez razloga, a mi smo samo tražili drugi test koji bi pokazao da je prvi bio lažno pozitivan-, poručuje Popović, a prenosi Blicsport.

Bez obzira na nalaz, od pariskog takmičenja za pomenutu tenisku šestorku nema ništa, jer su kvalifikacije počele bez njih. Ali, kao što je to Damir Džumhur, 114. na ATP listi, najavio u ponedjeljak – sprema se tužba protiv Rolan Garosa, za koji je rekao da ovakav skandal “organizatori sigurno ne bi dozvolili da se desi Rafaelu Nadalu i Rodžeru Federeru”.

Prije nego što je počeo da radi sa Džumhurom, Petar Popović, 38-godišnji teniski strateg iz Novog Sada, trenirao je mnoge poznate tenisere kao što su Ivo Karlović, Filip Krajinović, Olga Danilović, Andrea Petković, Malek Žaziri…

Od prethodne godine radi sa bosanskim reprezentativcem, koji je svojevremeno bio 23. na ATP listi, nakon čega je imao nekoliko ozbiljnih povreda u 2019. godini i pokušava da se vrati u vrh. Zbog toga je i njemu, i njegovom treneru, vrlo teško pala pariska nepravda koja ih je zadesila.

 

 

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram