Šest tihih znakova da vam stres svakodnevno narušava zdravlje

Porodica, posao, računi, višak obveza i manjak vremena su neki od uzroka stresa koji je jedan od glavnih krivaca mnogih današnjih bolesti. Ovo su znakovi da ste pod stresom i da je vrijeme da nešto promijenite.

FOTO: pixabay

1. Crvene fleke (nisu alergija)


Kada tijelo doživi preveliki stres (nebitno je li u pitanju kratkoročni ili dugoročni stres), aktivira se imunitet te tijelo počne ispuštati hemijski histamin kako bi se borilo protiv 'bolesti'. Ako stres ne nestane, u suštini ćete razviti jaku alergijsku reakciju. Kad je imunitet oslabljen stresom, kožu mogu iziritirati stvari na koje nikada prije nije reagirala - kao što su sapun, hladnoća ili vrućina, losioni ili deterdžent za pranje rublja, piše 24sata. 


2. Nagle promjene u težini


"Stres izaziva oslobađanje hormona kortizola, što umanjuje sposobnost vašeg tijela da obrađuje šećer u krvi i mijenja način na koji metabolišete masnoće, proteine i ugljenehidrate, što može dovesti do povećanja ili gubitka težine!, objasnila je doktorica i klinički instruktor medicine na medicinskoj školi Icahn na brdu Sinai u New Yorku Shanna Levine.


Stres takođe može podstaći nezdrave navike kao što su prejedanje ili gubitak apetita, dodaje.


Šta uraditi: Jedite orahe. Protein će vam pomoći ako premalo jedete, a vlakna će vas ispuniti ako previše jedete.


3. Česte glavobolje


Ako nikada niste patili od glavobolja, a odjednom se osjećate kao da vam glava stalno puca, možda ste pod prevelikim stresom. Stres oslobađa hemikalije koje mogu uzrokovati promjene na živcima i krvnim žilama u mozgu, što dovodi do glavobolja. Ako ste skloni migrenama, stres ih može aktivirati ili čak i pogoršati. Takođe je uobičajeno da se pod stresom napnu mišići, što takođe može uzrokovati glavobolju.


4. Želudac ne funkcioniše kao inače


Stres može poremetiti funkcije želučanog trakta na više načina. Može uzrokovati da tijelo proizvodi više probavne kiseline, što dovodi do žgaravice.


"Stres takođe može usporiti stolicu, što uzrokuje plin i nadutost, a može i povećati grčenje debelog crijeva, što dovodi do grčeva i proliva", rekla je doktorica Deborah Rhodes, doktorica interne medicine iz klinike Mayo.


5. Stalne prehlade


Stres potiskuje imunitet, što olakšava čovjeku da se razboli i uspori oporavak od bolesti.


"Kad su ljudi pod stresom, razbole se. Prehlada je jedan od najčešćih bolesti podstaknutih stresom, koje se pojavljuju jer imunološki sistem ne može potisnuti virus", kaže doktor Levine.


Istraživači sa Univerziteta Carnegie Mellon u Pittsburghu zarazili su dobrovoljce virusom prehlade, piše Reader's Digest. Oni koji su u pristupnoj anketi napisali da su često pod stresom su se dva puta češće prehladili, za razliku od ispitanika koji nisu bili pod toliko stresa.


Šta uraditi: Jedno istraživanje je utvrdilo da dodaci cinka ili pastile s cinkom mogu skratiti trajanje prehlade za otprilike jedan dan ako se prvi put uzmu u roku od 24 sata od pojave iste. Meditacija, redovna vježba i puno spavanja takođe mogu pomoći ljudima da smanje svakodnevni stres i poboljšaju imunitet.


6. Ponovo su vam se pojavile akne


Mislili ste da su akne udaljena tinejdžerska noćna mora, ali ako vam je lice iznenada nered pun crvenih prištića, vrlo vjerojatno je tome uzrok stres. Kada ste pod stresom, tijelo ispumpava više hormona, poput kortizola, što uzrokuje da žlijezde kože stvaraju više ulja. Taj višak ulja može biti zarobljen unutar folikula sitnih dlačica, a zajedno s prljavštinom i mrtvim stanicama kože, stvara prištiće.


Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram