Serija A bi se mogla nastaviti krajem maja

Vodeći italijanski specijalista za zarazne bolesti potvrdio je da bi se Serija A mogla da nastaviti krajem maja, iza zatvorenih vrata i pod rigoroznim mjerama.

FOTO: Nezavisne

Fudbalski savez Italije (FIGC) napisao je protokol za povratak igrača i osoblja na teren uz što veću moguću sigurnost nakon pandemije novog virusa korona. Cilj je da klubovi počnu sa treninzima od 4. maja, a da odigravanje utakmica krene za vikend 30. i 31. maja.


"Kako danas stvari stoje, sezona Serije A ne bi se mogla nastaviti, ali mogla bi za mjesec dana, istina iza zatvorenih vrata i uz rigorozne mjere. Svaki nastavak takmičenja sa sobom nosi određeni nivo rizika. Ono što moramo učiniti je da smanjimo taj rizik što je više moguće propisivanjem vrlo krutih smjernica. FIGC razmatra ove mjere kako bi smanjio rizik na minimum za igrače, osoblje i sve u fudbalskoj zajednici", rekao je za italijanske medije Đovani Reca, direktor Odjela za zarazne bolesti pri Višem institutu za zdravlje.


Između ostalog, FIGC planira da se igrači moraju redovno testirati na COVID-19, kao i da ekipe borave u trenerskim kampovima do kraja sezone, kako bi se osiguralo da su izolovani i pod medicinskim nadzorom.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram