Saopšteno kada će biti završen „Balkanski tok“

Od 1. januara 2020. godine počeće tranzitne isporuke gasa iz „Turskog toka“ u Grčku i Severnu Makedoniju, saopštio je direktor kompanije „Bulgartransgaz“ Vladimir Malinov.

FOTO: TurkStream

Po rečima Malinova, kompanija će početi ove nedelje da puni gasom cevovod od 11 kilometara. On smatra da će do 15. decembra Bugarska biti u potpunosti spremna za početak isporuka, dok će se Turska spremati do 20. decembra.


Šef kompanije je ukazao da će deo gasovoda „Balkanski tok“ do granice sa Srbijom biti završen do 31. maja 2020. godine. Nakon toga će kroz njega dolaziti 8,7 miliona kubnih metara gasa dnevno. Do završetka njegove gradnje gas će stizati preko postojeće gasnotransportne mreže.


Prošle nedelje je predsednik Rusije Vladimir Putin optužio Bugarsku da namerno odugovlači realizaciju „Turskog toka“. On je naglasio da ako Republika ne želi da zaradi na tranzitu gasa, Moskva će naći druge mogućnosti.


Bugarski premijer Bojko Borisov je na to odgovorio da se izgradnja otegla iz proceduralnih razloga. On je izrazio nadu da će krajem naredne godine gasovod u potpunosti proraditi. Borisov je ispričao da država treba da bude jedinstveni gasni čvor na Balkanu, što je dogovoreno sa EU i SAD.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram