Ruski Gaspromnjeft kupuje Petrohemiju iz Pančeva?

Gaspromnjeft je zainteresovan za učešće u privatizaciji Patrohemije iz Pančeva.

FOTO: N.N


Ovu informaciju potvrdio je predsjednik Upravnog odbora te ruske kompanije Aleksandar Djukov u razgovoru sa srpskim ministrom rudarstva i energetike Aleksandrom Antićem.


Oni su razgovarali na marginama 9. Međunarodnog gasnog foruma u Sankt Peterburgu, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Antić je kazao da je budućnost Petrohemije od izuzetnog značaja i da joj je strateški partner potreban zbog investicija, koje treba da obezbijedi da ta kompanija dugoročno stabilno funkcioniše.


Djukov je istakao da Gaspromnjeft ima potencijalni interes za učešće u iznalaženju adekvatnog modaliteta privatizacije Petrohemije, a dogovoreno je, kako je saopšteno, da Vlada Srbije i ta kompanija intenziviraju i konkretizuju razgovore o toj kompaniji.


Na sastanku je analizirana realizacija tekućih projekata, prije svega "Duboka prerada" (modernizacija Rafinerije Pančevo), koji je značajan za cijeli naftni sektor Srbije, a koji će osigurati da Naftna industrija Srbije (NIS) ostane lider na zahtjevnom regionalnom tržištu naftnih derivata.


Ocjenjeno je da treba uložiti dodatni napor da NIS, zajednička kompanija Vlade Srbije i ruskog Gasproma, koja ima uticaj na ukupnu ekonomiju Srbije, ostvari još bolje rezultate, u skladu sa očekivanjima oba akcionara.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram