Roditelji traže hitne mjere za suzbijanje klimatskih promjena

Roditelji iz skoro 30 zemalja zatražili su danas od zvaničnika koji pregovaraju na samitu o klimi u Madridu da preduzmu hitne mjere kako bi se smanjio uticaj klimatskih promjena u svijetu, a za dobrobit djece kojima, kako kažu, štete sve veće zagađenje i prirodne katastrofe.

FOTO: N.N


Više od 200 aktivista roditeljskih grupa sa svih kontinenata potpisali su izjavu u kojoj naglašavaju da je trenutna klimatska konferencija u Madridu "ključna šansa" da se doprinese smanjenju globalnog zagrijavanja za 1,5 stepen Celzijusa.


Oni kažu da su kao roditelji očajni što predaju djecu "oštećenom svijetu na ivici klimatskog haosa i ekološkog kraha", prenosi Rojters.


Sa svakim minutom političke pasivnosti, produbljuje se klimatska kriza, rizikuju životi, zdravlje i budućnost djece, dodaju oni.


Djeca, kažu, moraju da doživljavaju katastrofe izazvane klimatskim promjenama - od tropskih oluja u Africi i Aziji preko poplava i klizišta u Evropi i Brazilu do požara izazvanih sušom u Kaliforniji i Australiji.


"Sada smo u kritičnom trenutku u kome nas svaka emitovana tona ugljenika pibližava opasnoj klimatskoj tački što bi moglo da uništi ljudsku civilizaciju za našeg života", upozorile su grupe za zaštitu okoline.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram