REKORDNI BROJEVI INFICIRANIH Skoro 58 miliona oboljelih od korone u svijetu, BOLNICE PUNE

U svijetu je sa današnjim danom zabilježeno 57,9 miliona oboljelih od korona virusa, 1,3 miliona je umrlo, dok se oporavilo 40,1 miliona ljudi, podaci su sajta Vorldmeters.

FOTO: srpskainfo.com

Najviše umrlih i oboljelih je u SAD 12,2 miliona zaraženih i preko 260.000 preminulih. Indija je na drugom mjestu po broju oboljelih, devet miliona, a treća po broju umrlih – više od 132.000. Brazil je treći po broju zaraženih korona virusom – šest miliona – dok je po broju preminulih na drugom mjestu, sa više od 168.000.

U Indiji je potvrđeno 46.232 nova slučaja korona virusa, a u Nju Delhiju situacija je alarmantna.

Kapaciteti odjeljenja za intenzivnu njegu i glavnog krematorijuma su skoro popunjeni, a zdravstveni zvaničnici ove nedjelje utvrdili su da je porast broja novozaraženih mnogo veći nego što se očekivalo.

Posljednjih nedjelja Nju Delhi je svakodnevno bilježio oko 6.700 novih slučajeva korona virusa. Ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da su u protekla 24 sata potvrđena i 564 smrtna slučaja od korona virusa, a ukupan broj umrlih od početka pandemije dostigao je 132.726.

Iako se čini da porast broja novozaraženih u zemlji koja ima 1,3 milijarde stanovnika usporava, stručnjaci upozoravaju da zvanični podaci možda pružaju lažnu nadu jer mnogi slučajevi infekcije nisu otkriveni.

Indija je u petak premašila devet miliona potvrđenih slučajeva kovid-19 i druga je u svijetu po broju zaraženih, poslije SAD.

U posljednja 24 sata u Ukrajini je potvrđen rekordan dnevni porast od 14.589 novozaraženih, saopštio je ministar zdravlja te zemlje Maksim Stepanov.

Do sada je Kovid-19 potvrđen kod ukupno 612.665 ljudi, od kojih je preminulo njih 10.813.

Epidemija u Južnoj Koreji se ponovo rasplamsava, u posljednja 24 sata je registrovano 386 novih slučajeva kovida-19, pa je vlada u Seulu najavila pooštravanje restriktivnih antiepidemijskih mjera.

Nacionalni Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti danas je naveo da su od početka pandemije u zemlji potvrđena ukupno 30.403 slučaja kovida-19 i 503 smrtna ishoda.

Najviše novih slučajeva, preko 270, evidentirano je na širem području glavnog grada Seula. Vlasti su upozorile da bi u slučaju da se dosljedno ne sprovode sve propisane antiepidemijske mjere uskoro moglo biti i preko 1.000 novih slučajeva svakodnevno.

U Meksiku je danas registrovano 6.426 novooboljelih od korona virusa, a 719 ljudi je umro, saopštilo Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Broj oboljelih popeo se na 1.025.969. Ukupno je umrlo 100.823 ljudi.

U Tokiju je danas potvrđen crni rekord broja novoinficiranih, čak 539, saopštile su gradske vlasti.

Danas je treći dan za redom kako broj novozaraženih u prestonici Japana premašuje cifru od 500, navodi se u izvještaju japanskog nacionalnog radija.

Brazil je postao treća zemlja svijeta u kojoj je premašena brojka od šest miliona zaraženih korona virusom.

Kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, u toj zemlji je u posljednja 24 sata potvrđeno 38.397 novih slučajeva.

Preminule su 552 osobe, čime je ukupan broj smrtnih sllučajeva porastao na 168.613.

Epidemiološka situacija u Australiji se smiruje, pa su vlasti u Južnoj Australiji evidentirale samo jednog novooboljelog i ukinule oštre restriktivne mjere tri dana prije predviđenog roka.

U drugim australijskim državama već više od nedjelju dana nema novih slučajeva kovida-19, ali ni novih smrtnih ishoda među kovid pacijentima. Restriktivne mjere uvedene su u Južnoj Australiji početkom nedjelje zbog netačne informacije o jednom novoinficiranom i posljedično bojazni od masovnog širenja zaraze.

Iako će vanredne mjere biti ublažene, one neće biti i sasvim ukinute, posebno ne zabrana masovnih okupljanja.

U susjednoj Viktoriji, koja je mjesecima bila epicentar epidemije u Australiiji, već 22 dana nama novih slučajeva zaraze a isto je i sa Novim Južnim Velsom. Na današnji dan u cijeloj Australiji ima još svega 93 aktivna slučaja kovida-19.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram