“RAZMIŠLJAMO O POOŠTRAVANJU MJERA” Dr Kon o epidemiološkoj situaciji u Srbiji

Epidemiološka situacija u Srbiji je nepovoljna i dalje se pogoršava, kaže epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv kovida 19 Predrag Kon i dodaje da se razmišlja o pooštravanju mjera.

FOTO: srpskainfo.com

On je za TV Pink naveo da to što je juče bila 341 novozaražena osoba, nije odraz prave situacije i da su brojke uvijek niže ponedjeljkom, a da se već danas biti vjerovatno novi rekordni brojevi novozaraženih.

– Očekuje se porast zaraženih ove i sljedeće nedjelje. Poslije toga nadamo se da ćemo uspjeti da zaravnimo krivu. Povećavaće se i broj onih koji su za hospitalizaciju. To važi za cijelu Srbiju, najteža situacija je u Beogradu – naveo je Kon.

Upitan da li će biti pooštravanja mjera, on je rekao da se o tome razmišlja i da je jasno da se ne može sjediti “skrštenih ruku”, ako se broj zaraženih bude povećavao.

Pojasnjava da o aktivnosti virusa najbolje svjedoči podatak iz Beograda gdje je u jednom danu (24. oktobra) bilo 280 pozitivnih pacijenata na virus korona i da je to 54 odsto od ukupnog broja testiranih ljudi.

Napominje da je bilo opština tokom julskog pika gdje je čak 80 odsto od broja testiranih bilo pozitivno.

– Imali smo julski talas i možda ćemo imati nešto bolju situaciju u odnosu na ostatak Evrope. Međutim, porast broja oboljelih se očekuje i restrikcije će biti neophodne – naveo je Kon.

Navodi da djeca nisu izvor prenosa zaraze u porodicama, da su i dalje rijetki slučajevi teške forme kod djece, posebno u uzrastu do deset godina.

Kaže da se povećava broj škola u kojima ima zaražene djece, ali da su to još uvijek pojedinačni slučajevi, jer sistem koji je uspostavljen u školama dobro funkcioniše – obavezno nošenje maski, distanca, dezinfekcija ruku.

– Virus se najviše prenosu u mjestima za zabavu i tu treba najviše da utičemo. Mijenjaće se zakon jer je sankcija, izgleda, neophodna – rekao je epidemiolog.

Pojašnjava da na takvim mjestima jedna zaražena osoba može da inficira više ljudi jer se tokom pjevanja najviše izlučuje virus. Napominje da u kolektivu gdje svi sjede i gdje se nose maske, održava distanca mogućnost prenosa zaraze je samo teoretska.

– Praksa je pokazala da su maske efikasna zaštita i da štite do 99 odsto ukoliko ih svi nose. Moja preporuka za sve je da stave masku čim izađu iz stana i da je skinu samo kada jedu ili piju – naveo je Kon.

Uvedeni su, kako je rekao, i antigenski (brzi) testovi, gdje se rezultati dobijaju za pola sata ili sat. To će posebno značiti za domove za njegu starih ili bolnice, kako bi spriječilo širenje virusa unutar tako osjetljivih grupa.

Pratite Cafe.ba putem aplikacije za Android, iOS i društvenih mreža Facebook, Twitter i Instagram